open-navfaktor-logo
search
Agencija za statistiku
Anketari će u 22 dana posjetiti 60.000 domaćinstava širom BiH
Krajnji cilj ažuriranja okvira uzorka je da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje  usklađivanje sa EU standardima
13.09.2019. u 09:26
get url
text

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, 17. septembra počinje sa projektom ažuriranja statističkog Master okvira uzorka. Za potrebe ovog projekta, u prvom kvartalu, koji traje 22 dana, anketari će posjetiti oko 60.000 domaćinstava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Prema trenutnim procjenama planirano je da anketari posjete, tokom prvog kvartala, 81.468 stambenih jedinica (u Federaciji BiH 41.425, u Republici Srpskoj 30.068 i u  Brčko Distriktu BiH 9.975), odnosno 57.029 domaćinstava (u Federaciji BiH 28.998, Republici Srpskoj 21.048 i u Brčko Distriktu BiH 6. 983).

Krajnji cilj ažuriranja okvira uzorka je da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje  usklađivanje sa EU standardima.

Ažuriranje će se vršiti anketiranjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile tri statističke institucije u BiH. Ažuriranje se radi kvartalno, a traje tri godine. Prva četiri kvartala statističke institucije provode u saradnji sa agencijom Prism Research & Consulting iz Sarajeva, nakon toga same nastavljaju sa ovom izuzetno važnom statističkom aktivnosti.

Ažuriranje podataka o domaćinstvima na terenu, tokom prvog kvartala, provodit će 128 edukovanih anketara i 18 kontrolora, akreditovanih od  od statističkih institucija u BiH.

Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.