open-navfaktor-logo
search
Novi susret
Anonimni OHR-ovi eksperti opet sastančili o državnoj imovini: Kako urediti pitanje poljoprivrednih dobara
Drugi konsultativni ekspertski sastanak o pitanju državne imovine je održan jučer u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.
09.05.2023. u 14:40
get url
text

- Na sesiji je radna grupa, koja se sastoji od istaknutih domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, razgovarala o različitim modalitetima za uređenje pitanja poljoprivrednih dobara u kontekstu sveobuhvatnog rješenja za pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Transparentnost na čekanju: Zašto OHR nije saopćio ko čini Radnu grupu koja se bavi pitanjem državne imovine?

Stručnjaci su razmatrali tehničke i pravne aspekte vlasništva, korištenja i upravljanja poljoprivrednim dobrima, imajući u vidu aktuelno okruženje u Bosni i Hercegovini, rješenja koja se primjenjuju u drugim sistemima, te druge kriterije poput poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša.

Zadatak radne grupe, koju je formirao OHR uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, jest da sakupi set stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini BiH pružila pomoć u rješavanju pitanja državne imovine.

Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije ispunjavanje se već dugo čeka, saopćio je OHR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.