open-navfaktor-logo
search
Neprimjereno
Antifašisti traže da se ukloni rasvjeta: Spomenik ilegalcu u Mostaru kao diskoteka
Nakon što je osvijetljen, po završetku radova na obnovi, Spomenik ilegalcu na Bulevaru, kod Doma zdravlja u Mostaru, mi antifašisti ne možemo a da ne protestujemo protiv načina iluminacije ovog spomenika posvećenog svim palim ilegalcima Mostara u Drugom svjetskom ratu, saopćili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.
03.11.2021. u 10:46
get url
text

- Za svaku je pohvalu, nakon decenija nebrige o antifašističkom spomeničkom naslijeđu u Mostaru, sređivanje ovog spomenika od Gradske uprave Mostara, ali u svakoj prilici, pa i ovoj mora se voditi računa o svim segmentima obnove, pa i rasvjeti. Ovo što je učinjeno na ovom spomeniku, najblaže rečeno, je neprimjereno i niti u jednom segmentu ne odgovara svojoj namjeni. Zbog toga insistiramo da se hitno disko rasvjeta skloni sa spomenika i on osvijetli bijelim svjetlom, kako je to praksa i običaj širom svijeta u ovakvim slučajevima - ističu antifašisti.

Istovremeno apeluju da se uredi i spomen-obilježje obješenim ilegalcima Mostara sa druge strane ulice, jer je i ono sastavni dio ovog spomeničkog kompleksa.

- Svojevremeno je UABNOR Mostar obnovio ovo obilježje, ali neodržavanje i stalno oštećivanje učinili su svoje. Hoćemo da vjerujemo da je ova greška sa svjetlom neznanje, a ne namjera da se omalovaži uspomena na brojne pale ilegalce Mostara - zaključili su iz UABNOR-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.