open-navfaktor-logo
search
Obavještajni sistem
ANUBIH: Pripremljen Geoportal za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja koronavirusa
Nakon Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja nesreće na teritoriji BiH zbog pandemije COVID-19 Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, na čelu sa akademkinjom Mirsadom Hukić, pripremio je projekt Geoportal za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa - Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem.
27.03.2020. u 21:23
get url
text

Cilj ovog projekta je kontrola i sprečavanje širenja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Geoportal će koristiti naročito štabovima civilne zaštite, epidemiološkim službama, zavodima za javno zdravstvo, kliničarima i predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Radi realizacije projekta akademkinja Mirsada Hukić dobila je specijalnu punomoć za predstavljanje ANUBiH u kontaktu sa državnim organima, ustanovama, privrednim društvima i drugim licima koja će biti partneri, učesnici ili korisnici projekta. Geoportal će, između ostalog, sadržavati epidemiološke statističke podatke, prostorne informacije i interaktivne karte sa položajem i kodiranim podacima izoliranih, testiranih i hospitaliziranih osoba, lokacije prijavljenih osoba sa poteškoćama u razvoju, planove pomoći ugroženim osobama, kao i brojne druge značajne informacije i podatke koji mogu doprinijeti adekvatnom praćenju
širenja koronavirusa i njegovom suzbijanju.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uputila je zvanični dopis institucijama Bosne i Hercegovine s pozivom na saradanju i uključivanje u projekt. Dopisi su upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Prvi koji je u usmenom kontaktu sa akademkinjom Mirsadom Hukić podržao realizaciju projekta i pružio pomoć je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine se nada da će i druge nadležne institucije slijediti primjer predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Projektni tim je već započeo prve aktivnosti kako bi se projekt što prije razvio i u punom kapacitetu odgovorio svojoj svrsi. S obzirom da se radi o projektu koji nije komercijalne vrste, na istoj osnovi su se u njegovu realizaciju odmah uključili BH kompanija GAUSS koja je stavila na raspolaganje svoje intelektualne i materijalne. Zatim, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje "NALAZ" koji se na raspolaganje stavio za mikrobiološki i epidemiološki aspekt izrade projekta, BH Telecom, zahvaljujući kojem je osiguran serverski prostor, Agencija za statstiku Bosne i Hercegovine koja je promptno dostavila tražene podatke (detaljnu starosno-spolnu strukturu za sva naseljena mjesta u Bosni i Hercegovini prema popisu 2013. godine).

Postavljena je odgovarajuća baza koja će biti dopunjena zvaničnim epidemiološkim podacima čim budu dobijeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.