open-navfaktor-logo
search
Stanje pripravnosti
Apel Civilne zaštite KS: Oprez zbog jakih pljuskova i mogućih bujičnih poplava
Kantonalna uprava civilne zaštite izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava.
26.05.2023. u 14:56
get url
text

Kako su naveli, prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u toku današnjeg dana, kao i narednom periodu na području KS očekuju se kišne padavine, te je Zavod izdao narandžastvo upozorenje za jake lokalne pljuskove 26. maja od 8 do 21 sati.

Lokalno može pasti 15 do 30 litara kiše za sat "što može usloviti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama"

- Iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene moguće bujične poplave).

Na taj način će se stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve- navodi se u saopćenju.

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja KS, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora. 

- Iz Kantonalne uprave civilne zaštite napominju sve navedene subjekte da su dužni odmah čim  primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke dostave Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.