open-navfaktor-logo
search
Zakazano novo suđenje
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu za ubistvo Rame i Time Vranjača u Foči
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Danko Vladičić osuđen na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Foče te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, koje je zakazano za sredinu septembra.
27.07.2023. u 13:54
get url
text

VEZANI TEKST - Vladičić u Beogradu osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Rame i Time Vranjača 1992. godine

Viši sud u Beogradu je u novembru 2022. proglasio Vladičića krivim za ubistvo supružnika Rame i Time Vranjača 18. augusta 1992. u njihovom stanu u Brodu na Drini kod Foče, te ga osudio na devet godina zatvora.

Odbrana i srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine uložili su žalbe na prvostepenu presudu, ali je Apelacioni sud uvažio žalbu branioca optuženog te ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

- Po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se žalbom branioca okrivljenog ukazuje da, ni nakon sprovedenog postupka, činjenično stanje nije potpuno utvrđeno, a što je dovelo i do bitne povrede odredaba krivičnog postupka koja se ogleda u tome da nedostaju razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja - stoji u saopćenju Apelacionog suda.

U prvostepenoj presudi je navedeno da je Vladičić, naoružan puškom i namazan crnom bojom po licu, došao do barake u kojoj su stanovali supružnici Vranjača te u njih ispalio dva hica i usmrtio ih.

Sutkinja Mirjana Ilić je tokom iznošenja ove presude kazala kako su Ramo i Tima Vranjača bili jedini civili Bošnjaci koji su ostali u Brodu na Drini jer su svi njihovi sugrađani iz straha napustili ovo mjesto, i da je Sud imao u vidu iskaze svjedoka o tome da je motiv zločina bila smrt rođaka optuženog u ratu. Tijela supružnika Vranjača do danas nisu pronađena.

Viši sud u Beogradu je tokom suđenja utvrdio da Vladičić nije bio pripadnik nijedne oružane grupe.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju podiglo je optužnicu protiv Vladičića u februaru 2019., a srbijansko tužilaštvo preuzelo je slučaj te ga optužilo u februaru 2021. godine.

Iz Višeg suda u Beogradu su za Detektor potvrdili da je početak obnovljenog suđenja Vladičiću zakazan za 13. septembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.