open-navfaktor-logo
search
Velika potražnja
Apoteke u KS već desetak dana nemaju ventolina za inhaliranje koji usljed infekcija olakšava disanje
U apotekama, koje pripadaju JU Apoteke Sarajevo, već desetak dana nemoguće je pronaći rastvor ventolin, koji se koristi za inhaliranje.
10.01.2024. u 11:37
get url
text

Kako su nam kazali u nekoliko apoteka koje smo zvali, javna ustanova je imala zaliha ventolina, ali su one trajale do prošle sedmice.

- Više ga nemamo niti imamo informaciju od dobavljača kada bi ga moglo biti - kazali su nam iz jedne od apoteka u Sarajevu.

Ista situacija je i u privatnim apotekama. U apoteci "Delfin" kažu kako oni trenutno nemaju ništa za inhalaciju.

- Mi već duže vrijeme nemamo ventolina, a nestalo je i atroventa. Kad će ih biti ništa ne znamo - istakla je uposlenica.

Kaže kako su dva moguća razloga nestašice rastvora za inhaliranje - ili je velika potražnja ili na vrijeme nisu nabavljene potrebne količine.

- Mi nemamo informaciju, ali ni veledrogerije - dodala je uposlenica apoteke "Delfin".

Rastvor ventolin je bronhodilatator, koji prema riječima prim. dr. Enise Mulalić, pedijatrice, širi bronhe koji su, usljed alergijske reakcije, stinuti pa zrak teže prolazi, a problem može biti i nagomilani sekret.

 Prim. dr. Enisa Mulalić  

Namijenjen je i djeci i odraslima.

- Ventolin proširuje bronhije i tako olakšava disanje. Ne znam tačan razlog nedostatka rastvora, ali može biti veća potreba za njima zbog povećanog broja respiratornih infekcija, kojima ovih dana svjedočimo, naročito kod djece. Virusna infekcija često kod odraslih i starije djece prođe sa simptomima hunjavice, ali kod dojenčadi nerijetko završi sa opstruktivnim bronhitisom, čak i tzv. bronhiolitisom - pojašnjava Mulalić.

Anatomija bronha je takva da začepljeni sekret dovodi do otežanog disanja, bilo da se radi o otežanom produženom udisaju kad se, kako kaže pedijatrica, razvija laringitis, ili što je češće opstruktivni bronhitis praćen otežanim disanjem.

- To je prisutno i kod djece sa alergijskom komponentom koja imaju astmu. Zbog toga je potreba za inhalatornom terapijom povećana u zadnje vrijeme. Ona je pogodnija, jer djeluje direktno, ima brži efekt, a manja je resorpcija lijeka putem krvi koji bi mogao izazvati nuspojave. Znamo da svaki lijek može izazvati nuspojave, kod ventolina to se rijetko događa - kazala je Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.