open-navfaktor-logo
search
Nisu se ni sastali
Apsurd: Zemlje polako ukidaju Covid-pasoše, u BiH se još nisu ni dogovorili o njima
Dugo čekani Koordinacioni odbor koji se treba dogovoriti o digitalnim Covid-potvrdama radi olakšanog putovanja bh. građana u inostranstvo formiran je 5. februara, a još se nije ni sastao.
13.04.2022. u 14:51
get url
text

U međuvremenu su države počele ublažavati Covid-mjere, a neke su ukinule Covid-pasoše pa se postavlja pitanje da li će više biti potrebno da se u Bosni i Hercegovini dogovara izgled digitalne Covid-potvrde u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

VEZANI TEKST - IDDEEA može u roku 48 sati početi izdavati Covid-potvrde, ali...

- Sve važeće preporuke svedene su na minimum u Bosni i Hercegovini. Logički se može doći do zaključka da će se prije proglasiti kraj pandemije nego što ćemo se mi moći dogovoriti – kazao je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH.

Pokušaji da se dođe do bh. Covid-potvrde, koja će biti priznata u Evropskoj uniji, traju skoro godinu, uz razne izgovore. Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prošle su godine navodili da čekaju odluku Evropske unije o Covid-pasošima, potom se čekalo da niži nivoi vlasti u BiH uvedu takozvane QR kodove, pa su mjesecima vršene konsultacije sa predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH, zatim se nekoliko puta pokušavala održati ministarska konferencija i pronaći pravni okvir za izdavanje digitalne Covid-potvrde, a sada se čeka da se novoformirani Koordinacioni odbor dogovori.

Šadić nam je rekao da je bilo više pokušaja održavanja sastanka ovog odbora, kojeg čine predstavnici zdravstvenih vlasti u BiH.

- Mi smo kao Odjel pitanje jedinstvene potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19, u skladu sa zahtjevima EU-a, stavili u prioritet i uvijek smo bili na raspolaganju za svaki predloženi termin sastanka. Nažalost, možemo konstatovati da nismo održali zajednički sastanak. Bilo je više pokušaja, ali nije došlo do realizacije zbog opravdanih razloga iz entiteta – dodao je Šadić.

VEZANI TEKST - Šta će biti prije, kraj pandemije ili bh. Covid-potvrde: "Ministarstvo kasni i bježi od odgovornosti"

Prema informacijama, predstavnici iz RS-a se nisu mogli organizirati u predloženim terminima.

Istovremeno, mediji su objavili da su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH čekamo odgovre na pitanja ima li uopće naznaka kada će u Bosni i Hercegovini početi digitalna verifikacija Covid-potvrda ili pak prestaje potreba za njihovim izdavanjem s obzirom na to da zemlje polako počinju ukidati Covid-pasoše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.