open-navfaktor-logo
search
Zagađena rijeka Bosna
ArcelorMittal Zenica se oglasio o jutrošnjem ekološkom incidentu
U rijeci Bosni u Zenici se jutros dogodio novi ekološki incident u kojem je iz izljevnog kanala u blizini privrednog subjekta Arcelor Mittal u Zenici ispušten za sada nepoznat materijal, uslijed čega je rijeka Bosna "prokrvarila".
31.01.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Rijeka Bosna poprimila crvenu boju na području Zenice

U međuvremenu, glavni federalni vodni inspektor izašao je na teren. O svemu navedenom oglasili su se i iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

– Jutrošnji incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje za nas budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje utjecaja na okoliš i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti.

Ova situacija je za nas neprihvatljiva stoga sprovodimo veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica, zajedno sa relevantnim institucijama. Rezultate očekujemo u roku od 24 sata kada ćemo vam prezentirati sve utvrđene činjenice – navode iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

 Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su naveli da preduzimaju sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili uzrok i sankcionisali počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana, piše Zenit.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.