open-navfaktor-logo
search
Historija BiH
Arheolozi i astrolozi i njihove teorije: Daorson, antički grad iz Stoca, postao inspiracija brojnim istraživačima
Smješten na lokalitetu Gradine i Banje u Ošanićima, općina Stolac, helenistički grad Daorson, jedan od najstarijih antičkih gradova u Evropi, inspiracija je brojnim svjetskim putnicima i istraživačima.
14.01.2023. u 22:16
get url
text

Iako je arheološki davno istražen, o čemu svjedoče i brojni artefakti u Zemaljskom muzeju BiH, na YouTube kanalu u posljednje vrijeme mnogo je videouradaka čiji autori tvrde suprotno – da Daorson nije antički grad. Neki od njih su iz struke (arheolozi, op. a.), no ima i onih koji su zaljubljenici u historiju, a zaključke donose na osnovu iskustva i znanja stečenog na brojnim proputovanjima svijetom.

Daorson je, prema zvaničnim informacijama, naseljavao istoimeni ilirski narod, koji je ostao upamćen kao vjerni saveznik velikog imperatora Julija Cezara, no postoje oni koji tvrde da je daleko stariji, da je nastao kada i egipatske piramide, a neki Daorson porede i sa Sacsayhuamánom u Peruu – tvrđavom iz vremena Inka.

No ono što je zvanično jeste da je Daorson sagrađen po uzoru na čuvenu Mikenu (Grčka), koja je opjevana u slavnim Homerovim epovima "Ilijadi" i "Odiseji".

- Gradina Ošanići nalazi se kod Stoca i jedna je od najpoznatijih prethistorijskih gradina u našoj zemlji. Naseljavali su je pripadnici ilirskog plemena Daorsi. Značaj joj je u tome što se razlikuje od ostalih gradina. Imala je sadržaje slične naprednim grčkim gradovima, a to su: visoki bedemi građeni od ogromnih pravilno tesanih kamenih blokova zvani kiklopski zidovi (kao u grčkim gradovima), trg, hram i druge zgrade, centralnu cisternu, život vođen po standardu antičke civilizacijei. Bedemi su grad štitili s pristupačne strane, dok su s druge strane bili strmi obronci i s te strane grad je imao prirodnu zaštitu – kazao je za Faktor Enver Imamović, čuveni arheolog koji je istraživao Daorson.

Napominje da su Ošanići arheološki temeljno istraženi i da je otkopan brojni materijal koji govori o ovom gradu.

- Najvredniji nalaz predstavljaju primjerci srebrenog novca. Na jednoj strani je glava nekog božanstva, na drugoj lađa. Uokolo je natpis DAORSON napisan grčkim pismom. Značaj ovog novca je taj što pripada najstarijem emitiranju novca na tlu Evrope. Od prije cca 2.300 godina. Od ostalih nalaza vrijedno je spomenuti veliku količinu ulomaka amfora korištene za maslinovo ulje i vino, a porijeklom su iz raznih onovremenih mediteranskih gradova. Nađeni su i primjerci oružja, nakita i drugih predmeta svakodnevne upotrebe. Među tim nalazima ističu se metalni kalupi za izradu nakita, što predstavlja rijedak nalaz iz antičkog doba. Ovaj grad je poprimio izgled i obilježje antičkog grada zahvaljujući grčkim utjecajima koji su dopirali iz nedaleke grčke kolonije (grada) koji se nalazio kod današnjih Metkovića, kao i drugih grčkih kolonija na nedalekoj morskoj obali i na otocima. Arheološki dobro istražen predstavlja vrijedan lokalitet koji posjećuju brojni turisti – ustvrdio je Imamović.

Zanimljivo da Daorson nije samo inspiracija zaljubljenicima historije. Čak su i poznavaoci astrologije pronašli neke zanimljive teorije.

Svako mjesto na svijetu koje je historijski važno, kojim su prošle brojne civilizacije, "trpi" razne teorije o porijeklu, koje su im, istini na volju, dovele brojne posjetioce. Onda neka ista sudbina zadesi i Daorson. Čekamo nove teorije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.