open-navfaktor-logo
search
Prepiska
Arnaut dobio lekciju iz kalendara: "Ne možeš obilježavati početak djelovanja po članskoj kartici Naše stranke "
Širom Bosne i Hercegovine u subotu je obilježena godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih pisanih dokumenata koji svjedoče o višestoljetnom postojanju naše zemlje.
30.08.2020. u 07:58
get url
text

Jedna od manifestacija je održana u Zenici, a organiziralo ju je Povjereništvo Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA).

VEZANI TEKST – Asocijacija mladih SDA: Traže da se 29. august proglasi državnim praznikom - Danom Povelje Kulina bana

Upravo je tu manifestaciju izdvojio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut da ukaže na svoj stav da 29. august nije godišnjica potpisivanja tog dokumenta.

- Ovo mi se skoro ne da objašnjavati. 29. august je 1189. godine bio po julijanskom kalendaru. To je po današnjem (gregorijanskom) 11. septembar Ali haj’ ti to objasni Asocijaciji mladih SDA – napisao je Arnaut.

Na ove Arnautove tvrdnje je reagirao direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, koji je podsjetio da je gregorijanski kalendar uveden 1582. godine.

- Da ti ovako Damire objasnimo, kako ti najbolje razumiješ. Julijanski kalendar je uveden 45. godine prije nove ere. To je slično, naprimjer, tvojoj članskoj kartici Stranke za BiH. Zatim ide hidžretski kalendar koji se računa od 622. godine. To ti je članska SBB-a. E, gregorijanski kalendar ti je članska Naše stranke. Ne možeš obilježavati početak političkog djelovanja po članskoj kartici Naše stranke – napisao je Ohranović.

Arnaut je, podsjetit ćemo, u Zastupnički dom ušao sa kompezacijske liste SBB-a, ali je zatim odlučio napustiti tu stranku i priključiti se Našoj stranci. Iz SBB-a su ga pozivali da vrati mandat, jer ga nije osvojio on već stranka, te da se "ne predstavlja lažno kao zastupnik Naše stranke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.