open-navfaktor-logo
search
Kad si "principijelan"
Arnaut, Forto i Ćudić protiv SNSD-a: Šta ako sada Dodik poruči da on ne želi sa Našom strankom u vlast?
Svi koji pomno prate dešavanja na bh. političkoj sceni i međustranačke pregovore o formiranju vlasti, očekivali su da će danas nakon što je parafiran koalicioni sporazum "Osmorke" i HDZ-a BiH, promptno reagirati novoizabrani federalni zastupnik Naše stranke Damir Arnaut koji u svakom TV pojavljivanju poručuje kategorično da oni ne žele sa SNSD-om u vlast i uz to optužuje i vrši pritisak na Pokret za državu pred glasanje u NSRS-u za delegate u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.  
29.11.2022. u 18:11
get url
text

Dragan Čović bio je više nego jasan - samo SNSD je partner iz RS-a. Iako nevoljko, isto je potvrdio i Nermin Nikšić. 

Iznenađujuće, ali Arnaut je koji je danas potrčao da se slika sa ostatkom ekipe, sinoć samo 12 sati prije parafa sporazuma "pjenio" je uz poruke protiv SNSD-a, te da ga ne zanima šta HDZ misli. Treba podsjetiti i na njegovu izjavu od prije mjesec dana "koja će stranka dati Čoviću lopovsku za formiranje Federalne vlade". 

Naša stranka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima samo dva zastupnika, ali se Arnaut, Ćudić i Forto ponašaju kao da su oni apsolutni izborni pobjednici koji će diktirati tempo i određivati ko će s kim u vlast. 

Danas parafirani sporazum nije ni prvi ni posljednji u ovoj zemlji koji nije ispoštovan. Šta ako Dodik poruči da sada on ne želi Našu stranku u državnoj vlasti, a svima je znano da su on i Čović ne "programski", već strateški partneri, narodski kazano k'o "nokat i meso"? 

Matematički, ako Dodik uvjetuje svog strateškog partnera Čovića, da izbaci Našu stranku koja ima dva državna zastupnika, "Sedmorka" sa SNSD-om ima 23 ruke što je dovoljno za većinu u Zastupničkom domu BiH. 

Damir Arnaut 28. novembra na N1: 

- Ako se ispostavi da opozicione stranke iz RS-a, SDS i PDP, imaju kapacitet, ja ću se svim silama boriti da oni budu vlast na državnom nivou, a ne SNSD. Može HDZ reći šta hoće, ali mi imamo svoje zahtjeve. A naši zahtjevi su da Dodik ne bude u toj vlasti, ukoliko opozicione stranke imaju kapacitet da budu u državnoj vlasti. 

Podsjetimo i na izjave kako predsjednika Naše stranke Edina Forte i državne zastupnice Sabine Ćudić o tome, ne samo da ne žele sa SNSD-om, već ni sa HDZ-om u vlast. 

Sabina Ćudić 28. oktobra za N1:

- Naša stranka jeste rekla da neće ići sa SDA i u onu vlast u kojoj je nemoguće napraviti promjenu, ja mislim da je to sa HDZ-om i SNSD-om nemoguće. Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka nikako neće formirati vlast i ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje mi nećemo u tome učestvovati. Dakle, HDZ ćemo izbjeći tamo gdje je i ako je moguće, ali Naša stranka neće učestvovati u formiranju vlasti sa SNSD-om, ne zbog kaprica već zbog toga što bismo postavili ljude na ministarske pozicije koji imaju odgovornost i cilj ne misle da bi to mogli postići sa SNSD-om u vlasti”, navela je Ćudić koja je državna zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH zajedno sa Predragom Kojovićem. 

Damir Arnaut 3. novembra za N1: 

- Sa HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan, to sam rekao i prije izbora. Mogla bi postojati neka matematika ukoliko bi se DF uključio. Može se zaobići HDZ ako se uključi SDA, nećemo ići sa SDA i SNSD-om. Osam stranaka će imati sigurno ono što je potrebno u Domu naroda, minimalno je potrebno 11, vrlo vjerovatno ćemo imati 12, ali vidjet ćemo.

Edin Forto 15. novembra na N1:

- Ja ću reći svoje mišljenje, mala je vjerovatnoća da idemo sa SNSD-om ali organi stranke će donijeti odluku. Bilo bi jako bitno da SNSD ne dobije četvrtog delegata u državnom Domu naroda. Ako dobije dominaciju u Domu naroda to će jako oslabiti poziciju opozicije da može efektivno učestvovati u Vijeću ministara. Ne mogu predvidjeti, ne znam šta će biti. HDZ će imati dominaciju u Domu naroda, nadam se da SNSD neće u Klubu Srba, a u Klubu Bošnjaka niko neće imati dominaciju. Iskreno bih volio da njih nema, SNSD-a. Baš me briga šta je Dodik rekao.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.