open-navfaktor-logo
search
Perfektan balans
Arnaut pozvao Schmidta da ne ukida princip predstavljanja svakog konstitutivnog naroda
Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut zatražio je od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da ne ukida i ni na koji način ne umanjuje princip predstavljanja svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona.
19.07.2022. u 15:25
get url
text

Arnaut je uputio zastupničko pitanje Schmidtu da li planira nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH i ukloni ili razvodni odredbu koja garantira mjesto u Domu naroda tog entiteta najmanje jednom pripadniku svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona ukoliko je takav izabran u skupštinu datog kantona.

U obrazloženju pitanja napominje da je ta odredba emblamatična za stotine godina dugu multietničku historiju BiH i utjelovljuje princip da su pripadnici konstitutivnih naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije.

- Taj princip nije narušen ni Dejtonskim ustavom, kako je to potvrđeno Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda, presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Pilav i samim Ustavom FBiH - dodaje Arnaut.

Zamolio je Schmidta da ne napravi historijsku grešku i nepravdu izmjenom tog principa nametanjem njegove odluke. Kaže da s jedne strane, ta odredba kodificira princip da pripadnici svakog konstitutivnog naroda mogu i trebaju predstavljati interese cijele zemlje, a ne samo svoje etničke braće.

- To je temeljni dio odluke u slučaju Pilav. Istovremeno, ta odredba osigurava da su konstitutivni narodi predstavljeni i u onim dijelovima zemlje u kojim im je predstavljanje najviše potrebno, a ne samo u onim u kojim su prisutni u većim procentima - podvukao je.

Kako je zaključio, princip čije ukidanje visoki predstavnik razmatra uspostavlja perfektan balans između individualnih i kolektivnih prava, sudbonosni balans na kom Bosna i Hercegovina zasniva svoj identitet stotinama godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.