open-navfaktor-logo
search
Mučna sjednica
Arnaut "prijetio" Nelsonom, Radončić otkrio da je zastupnik imao razrađen scenarij
On je meni na izlasku rekao da ostaje član SBB-a. On nema izborni legitimitet kao gospodin Zvizdić, 40.000 glasova. Gospodin Arnaut je na kompenzaciji
18.12.2019. u 12:37
get url
text

Sjednica Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) održana prije dva dana protekla je u mučnoj atmosferi. Prema informacijama Faktora, verbalni sukob je izbio u trenutku kada se državni zastupnik Damir Arnaut usprotivio rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. 

"Prijetio" je  predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću  američkim ambasadorom Ericom Nelsonom. Kako saznaje Faktor, nakon  Arnautovog govora u kojem je rekao da je imao sastanak sa ambasadorom koji se protivi rekonstrukciji Vlade KS i naređuje da SBB mora ostati dio šestorke u Kantonu Sarajevo, Radončić je izvadio mobitel i pokazao mu tekst objavljen na jednom od portala. 

U tom tekstu Arnaut iznosi svoje viđenje situacije, i obrazlaže zašto podnosi ostavku u stranačkom Predsjedništvu, o svom susretu sa Nelsonom i prije nego li je ovaj organ donio zvanično odluku o koaliciji sa SDA i DF-om u Kantonu Sarajevo, odnosno rekonstrukciji Vlade. 

Kako je Faktoru prenio izvor iz stranačkog vrha SBB-a, Radončić je Arnautu dokazao da je imao unaprijed razrađen scenarij, ali "da nije uskladio tajming objave teksta", čime je i razoktriven u svojim namjerama. 

Također, iako je Radončić  insistirao da vrati zastupnički mandat jer je zahvaljujući kompenzacijskoj listi ušao u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Arnaut  je poručio da nema namjeru niti želi to uraditi. 

Podsjetimo, predsjednik SBB-a je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke novinarima rekao: 

- On je meni na izlasku rekao da ostaje član SBB-a. On nema izborni legitimitet kao gospodin Zvizdić, 40.000 glasova. Gospodin Arnaut je na kompenzaciji. To znači da on sa 4.000 glasova nije mogao ući u Zastupnički dom jer je, recimo, gospodin Jusko imao 10.000. Ušao je zbirom svih naših glasova. On ima obavezu da provodi politiku SBB-a, a zastupnik koji uđe samostalno ima legitimitet da izađe iz stranke i da provodi politiku koju su mu dali glasači. Glasači nisu izabrali gospodina Arnauta nego mi – kazao je Radončić.

VEZANI TEKSTRadončić: Bit ću ministar sigurnosti, Arnaut nema izborni legitimitet

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.