open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Arnaut "progledao" odlaskom u Njemačku: O izboru sudije Ustavnog suda kontra Naše stranke, posvađao se s Miokovićem
Stavovi iz Naše stranke, što direktni što indirektni, ukazivali su na to da je i njihov izbor za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine HDZ-u bliski kadar Marin Vukoja te da zastupnicima na izjašnjavanje treba poslati samo njegovo ime kao prijedlog. Donedavni federalni zastupnik iz Naše strane, a sada ambasador u Njemačkoj, Damir Arnaut šalje disonantne tonove u vezi s tim pitanjem.
17.09.2023. u 21:14
get url
text

On je, naime, stava da u Parlament FBiH treba poslati listu kandidata. 

 

U svojoj objavi na društvenim mrežama se zalaže da Komisija za izbor i imenovanje zastupnicima pošalje listu od pet kandidata a ne samo Vukojino ime, za šta se "Trojka" ranije opredijelila zajedno sa HDZ-om. 

VEZANI TEKST - Sve je do Miokovića, Žuljevića i Mašića: Hoće li HDZ BiH dobiti sudiju Ustavnog suda BiH za naredne dvije decenije?

Iako se javno nije izjašnjavao ranije o ovom pitanju, naročito dok je bio zastupnik, Arnaut ipak tvrdi da je u Našoj stranci "ukazivao, ali bez rezultata", kako bi trebali postupiti. Prije svega, kako bi trebao postupiti zastupnik Naše stranke Dragan Mioković, koji je i član Komisije. 

Mioković je više puta branio izbor Vukoje u Ustavni sud BiH, pa je između ostalog, ranije gostujući na N1, potvrdio kako će "najvjerovatnije" podržati listu Komisije za imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj se kao prvorangirani nalazi samo Marin Vukoja, bez ikakvog sudijskog iskustva, kojeg povezuju sa HDZ-om BiH. Dodao je da neće podržati listu sa imenima svih kandidata jer bi se tim "poništilo sve što je radila Radna grupa".

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

Nešto ranije, prije objave o izboru sudije Ustavnog suda, Arnaut je imao burnu prepisku sa svojim stranačkim kolegom Miokovićem, na osnovu čega se vidi da među njima tinja animozitet. Kako se čini, primarne nesuglasice nisu zbog izbora sudije u Ustavni sud BiH, već unutarstranački problemi. Mioković je, obznanio je Arnaut, bio protiv njegove kandidature za potpredsjednika Naše stranke i tako je počela ova priča i preporučivanje Miokoviću, pa i Našoj stranci, šta bi trebali uraditi. 

U raspravu se uključio još jedan zastupnik Naše stranke Damir Nikšić. Prepisku možete vidjeti ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.