open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica CIK-a
Arnautović i Šantić protiv utvrđivanja rezultata u Srebrenici: Zašto nije omogućeno glasanje iz inostranstva
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu nije jednoglasno usvojila odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica.
25.02.2021. u 12:23
get url
text

Protiv su bili članovi Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

- Neću podržati ovu odluku. Kategoriji birača putem pošte nije omogućeno ponovno glasanje, a oni koji su poslali izborni materijal, nisu se mogli brojati. Trebalo im je omogućiti da ponovo glasaju ili oni glasovi koji su stigli morali su biti prebrojani. Neshvatljivo da jednu kategoriju birača ne uvrstimo u ponovljene izbore u Srebrenici.

Podsjećam da nije utvrđen rok za slanje izbornog materijala u inostranstvo, a u pravilniku je jasno precizirano da je 10 dana rok za dobijanje izbornog materijala poštom. Znači da, recimo, možemo poslati dokumenta u inostranstvo samo jedan dan uoči izbora - kazao je Arnautović.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, prokomentarisao je Arnautovićev istup.

- Ne mislim da je ova institucija neprincipijelna zašto što nije odredila rok za slanje izbornog materijala u inostranstvo. Poštu smo poslali u razumnom roku s obzirom na kašnjenje uplate novca za održavanje izbora. Ponavljanje glasanja putem pošte za jednu izbornu jedinicu nije bilo moguće - izjavio je Bakalar.

Uzvratio je Arnautović.

- Ne mogu se porediti babe i žabe. Imali smo 90 dana da se ponovo pošalje pošta i prebroje glasovi koji su pristigli - kategoričan je bio Arnautović.

S druge strane, jednoglasno su usvojili odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu grada Doboj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.