open-navfaktor-logo
search
Zakon je jasan
Arnautović o Dodikovom prijedlogu: Sredstva za izbore mogu se odvojiti isključivo iz Budžeta institucija BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik predložio je Vladi RS-a da, danas ili najkasnije do ponedjeljka, predloži Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) da ovaj entitet iz svojih sredstava doznači novac za lokalne izbore na nivou RS-a.
12.06.2020. u 17:40
get url
text

Dodik je pritom naglasio da “u Vijeću ministara BiH ne postoji saglasnost federalnih partnera kako riješiti ovo pitanje". Međutim, Suad Arnautović, član CIK-a BiH u izjavi za Faktor isključio je mogućnost da RS iz svojih sredstava doznači novac za lokalne izbore na nivou entiteta.

- Ne mogu govoriti u ime CIK-a BiH, mi ćemo se očitovati kada i ako nam stigne takav prijedlog. Ipak, želim da kažem da prema Izbornom zakonu BiH sredstva za izbore mogu se odvojiti isključivo iz Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza. Znači, nijedan niži nivo vlasti u BiH to ne može uraditi, jer to ne dozvoljava zakon – kaže Arnautović.

Prema njegovim riječima, nešto slično se namjeravalo uraditi i 2007. godine.

- Želim podsjetiti javnost da je te godine umro Milan Jelić, koji je bio predsjednik RS-a. Dodik je tada bio predsjednik vlade ovog bh. entiteta i on je tada ponudio sredstva za vanredne predsjedničke izbore u RS-u. Čak je i novac bio osiguran, ali je prijedlog bio odbijen jer je bio u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH – ističe Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.