open-navfaktor-logo
search
Suprotno zakonu
Arnautović spriječio skandal: Tri člana CIK-a glasali da se prihvati zahtjev Parlamenta Katalonije
Na današnjoj korespodentnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Sarajevu tri člana koja su prisustvovala sjednici, Ahmed Šantić, Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić glasala su da se prihvati zahtjev Parlamenta Katalonije, španske administrativne jedinice, za prisustvo dva njihova predstavnika kao međunarodnih posmatrača na Općim izborima 2. oktobra. 
21.09.2022. u 16:44
get url
text

Međutim, ovaj prijedlog na kraju nije prošao, jer je reagovao predsjednik CIK-a Suad Arnautović, koji se zajedno sa članovima Irenom Hadžiabdić i Željkom Bakalarom, nalazi na službenom putu u Albaniji.

- Protiv toga sam da se prihvati zahtjev Parlamenta Katalonije. Ne znam kako se to uopće našlo na dnevnom redu. Ako sam nekoga zadužio da vodi sjednicu umjesto mene (Ahmed Šantić op.a.), onda me je trebalo kontaktirati.

Akreditovanje predstavnika Katalonije je suprotno zakonima CIK-a. Inostrani posmatrači mogu biti iz međunarodnih vladinih ili nevladinih organizacija. Ko je priznao Kataloniju kao vladinu međunarodnu organizaciju? Dolazit će nam zahtjevi nekih drugih republika koje nismo priznali - kazao je Arnautović.

Nakon njegove reakcije ova tačka dnevnog reda ostavljena je za neku narednu sjednicu.

Inače, na sjednici su prihvaćeni zahtjevi zvaničnih institucija Hrvatske, Velika Bitanije, Turske... za akreditovanje međunarodnih posmatrača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.