open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Arnel Isak najavio novu stranku, za parlamentarnu većinu FBiH kaže da je taman
Arnel Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, najavio je novu stranku u Bosni i Hercegovini čiji je jedan od osnivača i zvat će se Snaga naroda. 
05.06.2023. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - SBiH nije dio većine, pa "Trojka" Gabelu mijenja Isakom: Odjednom fali Bošnjaka na čelu Zastupničkog doma

Za FTV je kazao da da će u narednom periodu ogranizirati svečanu ceremoniju povodom osnivanja.

Isak je govorio i o kandidaturi za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te da je PDA-ova Elzina Pirić potpisala taj prijedlog.

- Shodno priči na početku da žele Bošnjaka, ja sam na pregovorima kazao da, kad već mijenjamo parlamentarnu većinu, moj prijedlog je da ide Bošnjak. Oni su rekli – super, evo, možeš ti. A ja sam, jer sam nezavisni zastupnik, morao da se priključim nekom klubu i odlučio sam se priključiti kolegici Pirić i Kenanu Uzunoviću - rekao je Isak za FTV.

Na pitanje je li imenovanje dogovoreno na sastanku njega, njegovog oca Rame Isaka, ministra unutrašnjih poslova FBiH, i predsjdnika NiP-a Elmedina Konakovića, ustvrdio je da nije jer razgovori su vođeni puno prije.

Tvrdi da su svi zastupnici saglasni s njegovim imenovanjem, a i predsjednici Naše stranke, SDP-a, NiP-a, HDZ-a 1990, HDZ-a.

- Ako je sve ovo vraćanje duga porodici Isak i politička trgovina, onda i stanje u Unsko-sanskom kantonu ili Zeničko-dobojskom kantonu treba tako nazvati, pa i sva druga imenovanja - kazao je.

- Ja sam NES napustio prije dva mjeseca, prije nego su napustili parlamentarnu većinu u kojoj su bili. To što su se preko noći dogovorili i pomirili sa SDA, iako su mi skoro šest mjeseci govorili da ne mogu s njima, da se gledaju preko nišana, to je politička trgovina - dodao je.

VEZANI TEKST - Ramo Isak za Faktor: Da ću biti ministar saznao sam iz medija, to je vodio tim s Arnelom, nemam nikakvih presuda...

O tome kako je njegova ruka bila presudna da glasa za oca u Vladi FBiH, Isak kaže kako bi volio da se uvede da se vidi kad je koji zastupnik pritisnuo taster.

Govorio je i o motivima za podršku aktuelnoj većini i potvrdi Vlade FBiH, kazavši da je najveći problem bio unutar NES-a.

- Ja nisam napustio parlamentarnu većinu nego NES. Kazao sam da sam spreman za pregovore sa stranom koja će da napravi parlamentarnu većinu. Tri ministra su nedostajala u prošlom sazivu Vlade FBiH, neki su bili više na sudu nego na poslu. Mislim da je ovo odblokirana Vlada FBiH, već trideset dana gledamo da su svi ministri na terenu, da rade - kazao je Isak.

Što se tiče Parlamenta FBiH i neodržavanja sjednica, Isak je istakao da su održavane komisije, kao i sastanak sa rukovodstvom Federacije.

- Većinu imamo – i ona je taman! - izjavio je Isak.

Govorio je i o Kralju nargile, po čemu je bio poznat u javnosti, te svojoj uzrečici "ze".

- To je malo smiješno. Kralj nargile je nešto iz mladosti. Svaki put kad bude neko moje imenovanje ili neki moj prijedlog – prisjete se toga. Pogodilo me je to što sam osvojio direktni mandat, četiri su godine ministarskog djelovanja iza mene, urađeno je preko 40 miliona projekata u ZDK, građani znaju gdje su se trošila sredstva, a prije mene za osam godina jedva 12 miliona. Ono od čega građani žive, što treba da znaju – nije prezentirano. Svaki put je prezentirano ono što je moje privatno, što nema veze sa budžetom. Dok imamo hapšenja zbog budžeta – i u Sarajevu i u ZDK – a svaki put je problem 'ministar ze' i 'Arnel king šiša' - rekao je Isak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.