open-navfaktor-logo
search
Ratni zločinci
Artukovića su nekada na nosilima izručivali iz SAD-a, a BiH danas prihvata "ljekarsko opravdanje" osumnjičenih
U niz nelogičnosti i apsurda kojim nažalost obiluje Bosna i Hercegovina, danas je upisan još jedan. Naime, SIPA danas nije uhapsila Radomira Nedića, osumnjičenog za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom kod Teočaka tokom agresije na BiH, a kao razlog je navedena njegovo loše zdravstveno stanje?!
08.09.2020. u 13:56
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA u Ugljeviku uhapsila majora VRS-a Đurkovića, Nedić zbog bolesti izbjegao hapšenje

I dok se i dan-danas u Evropi vode procesi protiv preostalih nacista, koji su mahom u desetoj deceniji života, samim tim i lošeg zdravlja, u BiH se ima "senzibilitet" prema ljudima koji su direktno ili indirektno okrvarili ruke. Ratni zločini ne zastarijevaju, niti oni koji su osumnjičeni za njih imaju pravo da izbjegnu sudski proces.

Tako je bilo i u posljednjim godinama bivše Jugoslavije, kada je tadašanja država nakon nekoliko decenija uspjela pred lice pravde dovesti rođenog Ljubušaka Andriju Artukovića, svojevremeno ministra u Vladi kvislinške zločinačke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

Po završetku Drugog svjetskog rata uspio je pobjeći u Sjedinjene Američke Države gdje je decenijama uživao u slobodi. Ipak, upornost jugoslovenskih institucija se isplatila, pa su ga Amerikanci konačno izručili 16. novembra 1984. godine. 

Artuković je bio teško bolestan, bolovao je od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, te imao 85 godina u trenutku izručenja, iz aviona je iznesen na nosilima. No, to nije bila prepreka da mu bude suđeno, a konačnom presudom osuđen je na smrt.

Presuda zbog njegovog zdravstvenog stanja nije izvršena. Umro je u januaru 1988. u bolnici Kaznenog doma u Zagrebu, ali je presudom poslana jasna poruka osude režima NDH.

Više od tri decenije kasnije, u BiH vlada takav ambijent da osumnjičeni pod izgovorom lošeg zdravstvenog stanja, uz predočeno "ljekarsko opravdanje" izbjegava suočenje s pravdom. Još jedno ruganje žrtvama ratnih zločina u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.