open-navfaktor-logo
search
Reakcija
AS Holding: Kao najveći dioničar zainteresirani smo za stabilno i uspješno poslovanje Bosnalijeka
Kao trenutno najveći dioničar sa pravom glasa, Bosnalijeka, AS Holding je posebno zainteresiran za stabilno i uspješno poslovanje kompanije.
25.08.2022. u 09:10
get url
text

Sve aktivnosti koje poduzimamo imaju za cilj daljnje jačanje Bosnalijeka, a osnovni preduvjet za to je mogućnost upravljanja kapitalom po principima korporativnog upravljanja, te imenovanje upravljačkih struktura koje neće biti opterećene pravosudnim istragama, optužbama za kriminal, pranje para, sklapanje štetenih Uugovora za Bosnalijek i drugim malverzacijama, navode iz AS Holdinga.

Kako dodaju, kao dioničaru,  jedini im je cilj da se održi zakonita skupština društva.

- Međutim, upravljačke strukture Bosnalijeka su upravo te koje već devet  mjeseci nisu održale niti jednu skupštinu bez obzira na zakonsku obavezu i molbe dioničara sa preko pet posto i 10 posto glasova.

Vjerujemo da iste ciljeve imaju i svi zaposlenici Bosnalijeka pa i sindikalna organizacija koja je navodni organizator jučerašnjeg protestnog okupljanja u krugu kompanije. Kao najveći dioničari iskazujemo razumijevanje za brigu radnika za budućnost Bosnalijeka, ali odbacujemo izrečene optužbe o navodnoj želji dioničara da unište kompaniju u koju smo uložili vlastiti kapital - ističu iz AS Holdinga.

Upozoravaju da je ovdje riječ o zloupotrebi sindikata od uprave Bosnalijeka kako bi se prikrile kriminalne aktivnosti i izvršio pritisak na pravosudna tijela koja vode najmanje dvije zasebne istrage o malverzacijama, pranju para, sklapanju štetnih Ugovora za Bosnalijek i drugim kriminalnim aktivnostima članova upravljačkih struktura Bosnalijeka.

Uprava Bosnalijeka se, navode iz AS Holdinga,  krije iza penzionera, sindikata, dijela radnika, eksterne revizije, a sve u ciju da bi sačuvali svoje pozicije.

VEZANI TEKST - Protest radnika Bosnalijeka: Naša kompanija je na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje

- Istovremeno uprava Bosnalijeka vrši pritisak i lobiranje na dioničare te intenzivno radi na prodaji društva jednoj stranoj kompaniji, te smatramo da to zaista i treba biti najveća briga sindikata i zaposlenih društva jer bi se Bosnalijek pretvorio u proizvodni pogon i skladište, a BiH ostala bez važne domaće industrije koja je veoma važna za svaku državu. Mi nećemo podleći tim pritiscima, ogromnim punuđenim milionima i  naš isključivi cilj je da Bosnalijek ostane uspješna domaća farmaceutska kompanija ali da i dalje nosi ime Bosnalijek još dugo godina i jos dosta generacija - kaže se u saopćenju AS  Holdinga.

Radnici Bosnalijeka jučer su izašli na protestno okupljanje, a iz Sindikata su naveli da je razlog okupljanja to što je kompanija na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.