open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Asanacija terena u Srebrenici: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve
Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve danas su ekshumirani prilikom asanacije terena na lokalitetu Lehovići, općina Srebrenica.
26.04.2022. u 12:03
get url
text

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom prostoru ubijena u ljeto 1995. godine.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi njihove kriminalističko - tehničke i sudsko - medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi identifikacije žrtve putem DNK metode.

Osim istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine koji je koordinirao procesom asanacije na terenu, asanaciji su prisustvovali i predstavnici Tužilaštva BiH, doktor sudske medicine,  te lokalna policija koja je osiguravala mjesto asanacije.

Asanacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine. Iz Tužilaštva BiH su saopćili da su pronađene kosti lobanje jedne osobe.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine nastavlja rad na pronalasku žrtava proteklog rata kako na području Srebrenice tako i cijele BiH. U narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti u tom smislu, te su u toku pripreme za ekshumacije na više lokacija na području Srebrenice ali i Bratunca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.