open-navfaktor-logo
search
Rijetka dijagnoza
Asja Sućeska putuje u Njemačku: Prvo stopalo bit će operisano 8. oktobra
Dobili smo i predračun za obje operacije stopala i ortoze nakon operacija, kaže Minela Sućeska
18.09.2019. u 08:15
get url
text

Asja Sućeska, rođena 25. jula 2018. godine, djveojčica iz Sarajeva sa veoma rijetkom dijagnozom - artrogripoza, početkom oktobra putuje u Njemačku gdje će biti obavljena operacija prvog stopala.

- U dječijoj klinici za ortopediju u Aschau u Njemačkoj prvo stopalo bit će operisano 8. oktobra, a drugo 19. novembra. Dobili smo i predračun za obje operacije stopala i ortoze nakon operacija, koje će nositi do operacije kukova (oko 50.000 KM bez predračuna za operacije oba kuka kao i bez ostalih popratnih troškova i smještaja)... Trenutno bismo na računu trebali imati oko 160.000 KM jer još uvijek nije sve prebačeno kad je u pitanju humanitarni broj, pošto BH Telecom čeka na plaćanje telefonskih računa kako bi nam prebacili naš novac - kaže Minela Sućeska, majka male Asje.

Artrogripozu karakterizira ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Kod Asje su zahvaćeni svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala. Liječenje se sastoji od medicinske rehabilitacije koju treba početi što prije.

Samo liječenje podrazumijeva veliki proces u koji su uključeni ortopedi, fizijatri, neuropedijatri i ono traje godinama, a cilj mu je osposobiti pacijenta za samostalno kretanje, bez pomoći druge osobe ili stručnih pomagala. Pacijenticu na ovom putu osposobljavanja čeka dosta tretmana kao što su gipsanje, konstantne fizikalne terapije, nošenje ortoza za noge i ruke kao i adekvatne ortopedske obuće, te operacijski tretmani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.