open-navfaktor-logo
search
Obustaviti projekat
Asocijacija mladih SDA: Ko su predavači čiji je stav o "tri zaraćene strane u BiH"
Asocijacija mladih SDA BiH traži obustavu provođenja projekta pod nazivom "Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva", čiji organizator je Udruženje "Pravi požar".
09.07.2021. u 18:24
get url
text

- Radi se o Udruženju čije djelovanje je javnosti poznato kroz realizaciju dijaloga "Veterani i mladi" na području Bosne i Hercegovine. Navedeno udruženje, uz podršku određenih međunarodnih fondova, primjenjuje vrlo diskutabilan koncept edukacija, koristeći za predavače lica iz redova vojnih formacija koje su izvršile ratne zločine na teritoriji  BiH.

Kroz svoje aktivnosti na "pomirenju", spomenuti predavači uz podršku ove organizacije nalaze opravdanje i prostor za plasiranje svojih ideologija i po našem mišljenju negativnu indoktrinaciju mladih. 

Nadalje, zagovarajući postojanje po njihovoj interpretaciji "tri zaraćene strane u BIH", bez jasne distinkcije i pravljenja razlike između oslobodilačke i antifašističke borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i Vojske RS-a i HVO-a čiji je najviše rangirano rukovodstvo, generali i komandanti, osuđeni na doživotne i višegodišnje zatvorske kazne za najteže oblike zločina, uz presude za genocid doprinose narativu negiranja presuda međunarodnih sudova.

Asocijacija mladih SDA BiH smatra apsolutno nedopustivim organizaciju ovog tipa događaja samo jedan dan prije obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ubijeđeni smo da se na ovaj način omogućava članovima vojnih formacija čiji su komandanti i pripadnici osuđeni pred Međunarodnih sudom u Haagu, da govore i pravdaju njihove postupke upravo u danima kada cijeli svijet šuti zbog monstruoznosti počinjenih prema Bošnjacima.

Ovakva ponašanja, ne samo da su uvredljiva, nego i spriječavaju da se u BiH njeguje kultura sjećanja, što je osnov za bilo kakav proces pomirenja. Otvoreno postavljamo pitanje organizatorima i njihovim međunarodnim partnerima:

Da li je Udruženje iz Dervente planski odabralo baš ovaj dan za organizaciju svog projekta  - navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.