open-navfaktor-logo
search
Brdo kod Kranja
Austrija i Slovenija podržavaju da do kraja godine počnu pregovori sa BiH o članstvu u EU
Austrija i Slovenija podržavaju početak pregovora o pristupu Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji prije kraja godine, izjavili su danas na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja u Sloveniji austrijski ministar evropskih i međunarodnih poslova Alexander Schallenberg i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, javlja izvještač Fene.
24.10.2023. u 16:47
get url
text
Alexander Schallenberg i Tanja Fajon
Alexander Schallenberg i Tanja Fajon

Govoreći na Godišnjem forumu EU strategije za dunavski region, Schallenberg je na pitanje Fene rekao da su Austrija i Slovenija dobri prijatelji Bosne i Hercegovine, ali ne i jedini.

- Naša pozicija je veoma jasna. Ne želim da postoje dvije klase među zemljama kandidatima, kandidati prve klase i kandidati druge klase - kazao je on.

Naveo je da ne želi da tu budu scene kao iz knjige Georgea Orwella Životinjska farma - da su se sve zemlje jednake, ali da su neke jednakije od drugih.

- To bi bila velika greška EU. Sve što bude urađeno za Ukrajinu i Moldaviju, mora se učiniti na zapadnom Balkanu. Ne možete gledati na istok a ne gledati na jugoistok, odnosno jug, u zavisnosti gdje se nalazite. Zapadni Balkan nije stražnje dvorište, nego centar Evrope. I kakvo god pitanje da rješavamo, migracije, energija... vidimo da su izazovi zapadnog Balkana i naši izazovi. I kao što smo više puta ponovili, želimo početak pregovora o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom - zaključio je Schallenberg.

Slovenska šefica diplomatije je rekla da ove zemlje imaju zajednički cilj - početi pregovore sa BiH do kraja ove godine.

Istaknula je kako je Slovenija podržavala Bosnu i Hercegovinu da dobije status kandidata, a godinu ranije se možda nije moglo ni zamisliti da se nešto takvo dogodi.

- Na nesreću, zbog ruske agresije na Ukrajinu počeli smo ponovo diskutirati u drugačijoj geopolitičkoj atmosferi o procesu proširenja. Nadam se da ćemo do kraja godine početi pregovarački proces - kazala je Fajon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.