open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Austrijska ministrica Edtstadler: Želimo Bosnu i Hercegovinu u porodici EU-a
Naše dvije države spaja jako puno toga u historijskom, kulturnom i privrednom smislu. Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, ovdje je više od 200 austrijskih firmi koje su aktivne u Bosni i Hercegovini, kazala je savezna ministrica Republike Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler tokom posjete Bosni i Hercegovini.
01.12.2023. u 12:16
get url
text

- Informisao sam delegaciju što su to glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine. Naravno, to je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Razmijenili smo mišljenja oko aspekta izvještaja Evropske komisije o proširenju koje je nedavno prezentovano prema Bosni i Hercegovini, a koje je i dalje jedan od najboljih izvještaja koje Bosna i Hercegovina ima, sa vrlo jasnim ciljevima, a to je kako da dođemo do sljedeće faze - otvaranja pregovora o članstvu u EU - rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić nakon sastanka sa Edtstadler.

Zahvalio je jer je Austrija, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala zajedničko pismo u kontekstu podrške cijelom prostoru jugoistoka Evrope punopravnom članstvu u EU.

- Naše dvije države spaja jako puno toga u historijskom, kulturnom i privrednom smislu. Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, ovdje je više od 200 austrijskih firmi koje su aktivne u Bosni i Hercegovini. Prošle godine vanjsko-trgovinski obim je sa 1,53 milijarde eura na rekordnoj visini. I import i export je 2023. godine porastao. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja od zemalja zapadnog Balkana koja više izvozi u Austriju nego što izvozi iz nje - pojasnila je Edtstadler.

Navela je da se ovi potencijali mogu i dalje širiti. Poručila je bi se saradnja trebala pojačati.

Austrijska ministrica je ukazala i na važnost današnje posjete Bosni i Hercegovini.

- To je povezano s tim jer na evropskom nivou predstoje jako važna savjetovanja. Evropski ministri i ministrice koje ja zastupan u Briselu, pripremit će zaključke za šefove država i vlada i tu ćemo ćemo se savjetovati o daljnjem postupanju u kontekstu pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ali i sa Ukrajinom i Moldavijom. To je ono što nam predstoji. To znači da je sada trenutak u kojem je ključno da Bosna i Hercegovina još jednom dokaže da želi da ispuni reforme, da će kontinuirano nastaviti reformske aktivnosti kako bi postigla zacrtane ciljeve - kazala je Edtstadler.

Podsjetila je da je Evropska komisija napredak u Bosni i Hercegovini napisala u svom izvještaju.

- Svjesni smo toga da je stagnacija ovdje u regiji, pa i u Bosni i Hercegovini proteklih godina, izazvala frustraciju. To je ono što želimo prekinuti. Kada je, ako ne sada, da stojimo zajedno u Evropskoj uniji i da eksportujemo svoje vrijednosti. Da vidimo da je geopolitički nužno da budemo zajedno i da dalje radimo na proširenju. Ne želimo da Zapadni Balkan, posebno u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, padnu na neka stražnja mjesta. Ovdje želimo stvoriti jednake okvirne uvjete za sve. Cilj je da prednosti, koje donosi pristupanje Evropskoj uniji, budu dostupnije ljudima - izjavila je Edtstadler.

Mišljenja je da se na nivou Evropske unije proširila podrška proširenju.

- Važno je da se suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak u državi Bosni i Hercegovini zadrži. To je suštinski važno i za Evropsku uniju. Austrija to podržava. Naravno, podržavamo i rad visokog predstavnika u BiH i napadi na njegov autoritet su apsolutno neprihvatljivi. Moja poruka je jasna - želimo Bosnu i Hercegovinu u porodici EU-a i idalje ćemo pružati podršku BiH i zalagati se za to da su kriteriji za sve jednaki - istakla je Edtstadler.

Kako je kazala, brzina nekog procesa proširenja uvijek zavisi od države koja želi da pristupi Evropskoj uniji.

- Tempo reformi određujete vi i samo vi - dodala je Edtstadler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.