open-navfaktor-logo
search
Ceremonija u Butmiru
Austrijski general Helmut Habermayer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a
Austrijski general-major Helmut Habermayer danas je preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a od svog zemljaka general-majora Antona Wesselya na ceremoniji u bazi Butmir kod Sarajeva.
18.01.2023. u 12:38
get url
text

U obraćanju Habermayer je naveo da će nastaviti putem svog prethodnika i jačati vojne kapacitete EUFOR-a, te da cilj ostaje doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju i pružati daljnju podršku bh. institucijama.

- EUFOR će i dalje biti dostojan i nepristrasan partner koji pruža podršku, spreman za bilo koju situaciju koja bi se mogla dogoditi. Jedva čekam da počnemo raditi, a sve u skladu s našim motom "Jedna misija, jedan tim" - poručio je Habermayer.

Odlazeći komandant Wessely pozvao je kolege vojnike i civilno osoblje EUFOR-a da podrže novog komandanta sa istom posvećenosti i profesionalizmom koji su pokazali njemu, a bh. vlasti i međunarodnu zajednicu da mu pokažu isti pozitivan pristup i podršku.  

- Ovo je predivna zemlja sa sjajnim ljudima i moj je utisak da nismo samo radili zajedno već i uspostavili odnos zasnovan na povjerenju. Nedostajat će mi ova zemlja i njeni ljudi - poručio je Wessely.

Operativni komandant EUFOR-a Hubert Cottereau zahvalio je generalmajoru Wesselyu na njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti pružanju podrške bh. vlastima u održavanju stabilnog i sigurnog okruženja.

Također, čestitao je generalmajoru Habermayeru na preuzimanju dužnosti komandanta EUFOR-a uz izraženo uvjerenje da će pod njegovim komandovanjem i jasnim smjernicama prisustvo EUFOR-a i dalje biti od koristi za BiH.

Wessely je na ceremoniji odlikovan medaljom za službu u operaciji pod okriljem zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.