open-navfaktor-logo
search
U "politici nema vakuuma"
Austrijski ministar objasnio da BiH treba dobiti pregovore sa EU-om da bi ostala izvan utjecaja Rusije, Kine...
I baš kao što pokušavamo da osiguramo stabilnost u Ukrajini, u Moldaviji, ovdje isto moramo učiniti i u jugoistočnoj Evropi
18.03.2024. u 13:48
get url
text
Alexander Schallenberg
Alexander Schallenberg
Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je uoči sastanka Vijeća za opće poslove EU-a izjavio je da postoji mogućnost da će se na predstojećem samitu konačno dati zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine, te izjavio da je za sam EU važno da osigura stabilnost na Zapadnom Balkanu jer u "politici nema vakuuma".
Schallenberg neće učestvovati na sutrašnjem sastanku Vijeća za opće poslove EU-a, a Austriju će predstavljati ministrica za EU Karoline Edtstadler.
Međutim, on je potcrtao važnost ovog procesa, navodeći da je početak pregovora za BiH "apsolutno neophodan i zaslužen".
- Bosna i Hercegovina je poduzela značajne korake i vjerovatno će poduzeti dalje korake ove sedmice. I jednostavno se moramo suprotstaviti ovom vatrenom prstenu koji okružuje Evropu sa prstenom stabilnosti. A iz naše perspektive, to uključuje stabilizaciju susjedstva u jugoistočnoj Evropi, na Zapadnom Balkanu, i približavanje Evropskoj uniji - rekao je Schallenberg.
Na pitanje da li je optimista da će BiH dobiti zeleno svjetlo i koje zemlje još treba uvjeriti, on je rekao:
- Ne želim da upirem prstom u određene zemlje, ali postoji jasna preporuka Evropske komisije. A ako uzmete u obzir ono što je u Bosni i Hercegovini postignuto posljednjih godina, jednostavno moramo biti svjesni da u politici nema vakuuma - naveo je austrijski ministar.
- Dakle, ili ćemo mi, kao Evropska unija, uspjeti da izvezemo svoj način života tamo, da omogućimo sigurnost i stabilnost, ili ćemo se u jednom trenutku suočiti sa alternativnim načinima života tamo, koji mogu doći iz Rusije, koji mogu doći iz Kine, koji mogu doći s nekog drugog mjesta. A to ne može biti u našem interesu.
Ne smije se zaboraviti da Jugoistočna Evropa, Zapadni Balkan, nije bilo kakvo susjedstvo koje je okruženo Evropskom unijom, državama Evropske unije. Dakle, to je terasa ispred kuće Evropske unije, ne dvorište iza kuće. A za nas je to naše neposredno susjedstvo. I baš kao što pokušavamo da osiguramo stabilnost u Ukrajini, u Moldaviji, ovdje isto moramo učiniti i u jugoistočnoj Evropi - potcrtao je.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.