open-navfaktor-logo
search
Općinski sud odlučio
Autobuska stanica Zenica prvostepenom presudom vraćena preduzeću Zenicatrans-prevoz putnika
Općinski sud u Zenici donio je danas presudu kojom je osporio pobijanje pravnih radnji u pogledu prijenosa vlasništva sa Javnog komunalnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" u stečaju na Grad Zenica, čime se ta nekretnina, nakon što presuda postane i pravosnažna, ima vratiti u stečajnu masu tog preduzeća - potvrdio je Feni stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić.
17.03.2023. u 11:52
get url
text

Stečajni upravnik je, po nalogu Odbora povjerilaca, tužbu podnio 21. maja 2021. godine, koja je prvostepeno riješena u korist preduzeća. Alternativnim zahtjevom tužbom su "tražili poništenje Ugovora o prijenosu prava vlasništva i pobijanje pravnih radnji", a usvojen je zahtjev o "pobijanju pravnih radnji, jer se dokazalo da su stvarno oštećeni povjerioci".

- Kao što znate, na početku stečajnog postupka najavio sam da ću poduzeti te da sam poduzeo sve pravne radnje u vezi ništavosti ugovora i pobijanja pravne radnje u vezi prenosa nekretnine Autobuska stanica na Grad Zenica. Danas je donesena prvostepena presuda, kojom je usvojena naša tužba, a sada teče rok od 30 dana da se tuženi žali pa ćemo vidjeti kako će dalje biti - kazao je Sunulahpašić.

Sud je, navodi on, ovom presudom zaključio da su "oštećeni povjerioci prijenosom spomenute nekretnine na Grad Zenica".

- Na dan prijenosa nekretnine, 28. juna 2018. godine, najveći dug preduzeća bio je prema Poreznoj upravi Federacije BiH i iznosio je 5.149.000 KM. Među povjeriocima su i radnici te drugi povjerioci - kazao je Sunulahpašić.

Prodajom transportnih sredstava izmireni su neki dugovi, ali je dug preduzeća, prema zadnjim prijavljenim potraživanjima, oko 10,5 miliona KM.

- Ako presuda postane pravosnažna, odnosno ako je potvrdi Kantonalni sud Zenica, ovo bi sigurno bio jedan od uspješnijih stečaja u državi. Što se tiče radnika, 11 sam ih uspio penzionisati od sredstava koja su unovčena licitacijama. Kada je bila izmjena prošlogodišnjeg budžeta Grada Zenica, tražili smo oko 153.000 KM za izmirenje obaveza za još 10-ak radnika, kako bismo ih mogli penzionisati. Grad nam nije odobrio taj novac, ali borimo se. Inače, do sada nismo imali nikakvu podršku što se tiče većinskog vlasnika i osnivača ovog preduzeća, odnosno Grada Zenica - rekao je Sunulahpašić.

Na dan otvaranja stečaja, 21. decembra 2020. godine, dodaje, preduzeće je imalo 82 radnika, a bilo ih je oko 180. Urgentno je, kako ističe, da se izmire obaveze za doprinose za novih 10 radnika, kako bi ih penzionisali te ponovo apelira i poziva Grad Zenica da im pomogne u tom procesu.

Podsjećanja radi, zbog izazivanja stečaja u tom preduzeću, kao organizovane grupe, protiv gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića te još 10 osoba koji su bili i uhapšeni u akciji agencije SIPA-e, od prošle se godine vodi i sudski postupak pred Kantonalnim sudom u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.