open-navfaktor-logo
search
Spor sa Gradom
Autoprevoz očekuje preuzimanje atraktivne parcele, par stotina Banjalučana se okupilo na spornom zemljištu
U centru Banje Luke, na lokaciji tzv. Stare autobuske stanice, u toku je pokušaj sudskog izvršenje na zemljištu koje je predmet spora između Gradske uprave Banja Luka i preduzeća Autoprevoz.
13.04.2023. u 11:18
get url
text

Deložacija bi trebalo da bude obavljena uz prisustvo pripadnika PU Banja Luka i sudskih policajaca.

Na ovoj lokaciji okupilo se par stotina Banjalučana, a postavljen je i sto sa sendvičima jer je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković jučer najavio da će zaposleni u Gradskoj upravi ovdje provesti pauzu i doručkovati. Stanivuković je kategoričan da će se boriti za "svaki pedalj gradskog zemljišta".

Radi se o atraktivnoj parceli vrijednoj desetke miliona KM u strogom centru grada gdje se nalazi Muzej savremene umjetnosti i galerija, te veliki parking prostor. Spor oko ovog zemljišta traje od 1999. godine.

Nakon niza sudskih postupaka i presuda u korist jedne pa druge strane, banjalučko preduzeće Autoprevoz dobilo je pravosnažnu presudu Ustavnog suda BiH kojim se potvrđuje da je sporna parcela njihovo vlasništvo. Nakon što je propao pokušaj oko predaje mirnim putem, zakazano je sprovođenje prinudnog izvršenja.

Iz Autoprevoza objašnjavaju da je zemljište bilo iskazano kao kapital ovog preduzeća u programu privatizacije koji je usvojen 1999. godine, a koji je nakon toga godinu dana bio na javnom uvidu, te da Grad Banja Luka za to vrijeme nije dostavio prigovor da se to izbaci i time umanji vrijednost firme. U konačnici je takva imovina privatizovana i prodata 2002. godine.

S druge strane, uprkos sudskom rješenju, banjalučke gradske vlasti nisu spremne da predaju atraktivno zemljište, a gradonačelnik Draško Stanivuković poručuje da će se boriti za svaki pedalj parcele, te da su svi niži sudovi odlučili u korist Grada, a Ustavni sud BiH drugačije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.