open-navfaktor-logo
search
Od 1. juna
Autoškole u KS poskupljuju usluge, kažu da je zbog rušenja cijena pao kvalitet obuke i povećan broj udesa
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 21:53
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Udruženje autoškola Sarajevo obavijestilo je javnost da su donijeli odluku kojom su odredili minimalne cijene obuke za vozačke dozvole za sve kategorije.
Nove cijene će biti u primjeni od 1. juna ove godine.
Naveli su da su promjene i inicijative poduzeli da bi "unaprijedili kvalitet obuke i povećali sigurnost na putevima".
- Autoškole na području Kantona Sarajevo na sastanku održanom 13. maja zauzele su jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano. Donijeta je odluka da je ovaj korak neophodan kako bismo osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke.
Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili smo minimalne cijene obuke za vozačke dozvole - saopćili su.
Te mimimalne cijene su: 
- A kategorija: 720 KM
- B kategorija: 1.480 KM
- C1 kategorija: 750 KM
- C (ako ima C1): 710 KM
- C (ako nema C1): 1.650 KM
- CE kategorija: 640 KM
- D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM
- D (ako nema C): 2.700 KM
- DE kategorija: 920 KM
Saopćili su koji su razlozi "ujednačavanja cijena". 
- Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem Ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine.
Cilj donošenja ove odluke je eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time stvoriti poštenije uvjete na tržištu - naveli su iz autoškola.
Dodaju da nelojalna konkurencija privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke, te da to šteti standardu i sigurnosti saobraćaja i dugoročno ugrožava sigurnost svih učesnika u saobraćaju.
- Neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvaliteta rada, niskom plaćom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke, te otvorenim vratima raznim nepravilnostima... Cijena koja se nije mijenjala preko 17 godina i promjene svih ulaznih parametara bitnih za funkcionisanje autoškola, poput povećanja troškova goriva, održavanja i cijene vozila, plaća instruktora, kao i općih troškova života, negativno su utjecali na funkcionisanje i poslovanje čitavog sistema autoškola - piše u saopćenju.
Stava su da su uvjeti obuke u Sarajevu složeniji u odnosu na manje gradove i mjesta, "što zahtijeva dodatna ulaganja i resurse".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.