open-navfaktor-logo
search
Slučaj Respiratori
Avdibegović: Angažiranjem firme F. H. Srebrena malina nije prekršen nijedan zakon
Advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako smatra da angažiranjem njenog branjenika, odnosno firme "F. H. Srebrena malina" u vezi s nabavkom respiratora nije prekršen nijedan važeći propis.
15.03.2023. u 14:59
get url
text

Referirajući se na novinarski upit u tom kontekstu Avdibegević navodi kako izvedeni dokazi jasno pokazuju da zakonske odredbe nisu prekršene.

U sklopu argumentacije te tvrdnje pozvala se na svjedočenje osobe/vlasnika firme koja se, također, prethodno nije bavila prometom medicinskih sredstava. 

- Poslovanje 'F. H. Srebrena malina' povezala sam s  poslovanjem drugih firmi koje je Tužilaštvo izvelo kao dokaze, odnosno kao primjer kako je trebalo to da se čini – kazala je Avdibegović, podsjećajući kako se u tom pogledu referirala na iskaz svjedoka koji je vlasnik i zastupnik pravnog lica ' Cubucus d.o.o.'.

Ocijenila je kako se radi o apsolutno identičnoj situaciji, navodeći kako se nijedno od tih pravnih lica (ni Cubicus, ni Srebrena malina, op.a.) prethodno nije bavilo prometom medicinskih sredstava i opreme.

- Nijedno od tih pravnih lica prilikom slanja ponude i zaključenja ugovora nije bilo registrovano za tu djelatnost. U suštini sve okolnosti su bile identične, i oba ta pravna lica su se u okolnostima pandemije odučila za to poslovanje kako bi proširila svoju djelatnost – precizirala je Hodžićeva braniteljica.

Dodala je kako je uvjerena da su novinari u svom istraživačkom radu došli do podataka da su brojna druga pravna lica, koja se ranije nisu bavila spomenutom djelatnošću u vanrednim okolnostima (nakon proglašenja pandemije) proširila vlastitu djelatnost.

- Pojasnila sam i da su svjedoci uz Agencije (Agencije za lijekove i medicinska sredstva, op. a.), ali i sudovi, privredni u Banjoj Luci i Bijeljini dali odgovor da pravno lice prvo treba biti upisano u registar kod Agencije da da bi se tek naknadno moglo upisati njihova djelatnost u registar suda – navela je Avdibegović.

Kazala je, istovremeno, da u tom pogledu ništa sporno nije bilo, navodeći da Tužiteljstvo svoje tvrdnje nije dokazalo, te najavljujući da će u nastavku završne riječi osvrnuti na sve dokaze.    

Završnim riječima drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju  optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.