open-navfaktor-logo
search
Radnički neposluh
Avdić: Rudari nisu bili izmanipulisani na protestima 1. augusta, nova uprava EPBiH je korektna prema RMU Zenica, ali....
Rudari jame Raspotočje RMU Zenica još su u radničkom neposluhu, potvrdio je za Faktor Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.
19.10.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - Zenički rudari još u radničkom neposluhu, čeka se stav Skupštine Elektroprivrede BiH

Oni su od 25. septembra u radničkom neposluhu, a prema Avdićevim riječima, to bi se ubrzo trebalo okončati.

- Jučer je bila Skupština Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, zatražili su od menadžmenta rudnika presjek stanja kako bi se pokrenuo postupak koji može dovesti do isplate plaće - kazao nam je jučer Avdić.

Na protestima održanim 1. augusta ispred upravne zgrade EPBiH u Sarajevu rudari su kao jedan od najvažnijih zahtjeva tražili ostavku tadašnjeg direktora ovog javnog preduzeća Admira Andelije. Odlukom Vlade Federacije BiH Andelija je ubrzo smijenjen, naslijedio ga je Sanel Buljubašić, ali se problem u RMU Zenica nije riješio ni skoro tri mjeseca od protesta.

Da li su možda rudari bili iskorišteni za neke druge interese od njihovih opravdanih primarnih, egzistencijalnih?

VEZANI TEKST - Protesti završeni, problemi ostali: Koji su naredni potezi rudara, loptica je ponovo na terenu Vlade FBiH i EPBiH

- Nismo bili izmanipulisani. Imali smo dva sastanka sa novim rukovodstvom EPBiH i resornim ministrom. Oni su voljni pomoći, samo je neophodno ispoštovati zakonosku regulativu. Rudnik u Zenici ima problem jer je račun preduzeća blokiran prije svega zbog tužbi radnika, i to u iznosu od približno 1,5 miliona KM. 

Od nove uprave EPBiH i ministra nismo čuli priče o stečaju rudnika, prijetnji o tome da će rudari završiti na ulici. Međutim, ako se budu ponašali kao njihovi prethodnici, rudari će imati adekvatan odgovor, kao što je to bilo ljetos - istakao je Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.