open-navfaktor-logo
search
Novinar i publicista
Avdo Huseinović o "Herojima Halijarda" na SFF-u: Operativci BIA-e nikad nisu napustili BiH
Avdo Huseinović, autor brojnih dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i počinjenim zločinima, izrazio je žaljenje zbog prikazivanja dijela filma "Heroji Halijarda" na Sarajevo Film Festivalu. Riječ je o filmu koji veliča četnički pokret te se njegovim prikazivanjem, smatra Huseinović, SFF kao svjetski brend "opeksinio".
18.08.2023. u 11:51
get url
text

VEZANI TEKST - Iz SFF-a i dalje "zatečeni", Magoda za Faktor: Veličanje četnika u Sarajevu je gnusno

- Često za mnoge događaje posljednih godina u našoj zemlji nisam iznenađen jer mi olako zaboravljamo i uopće ne dajemo značaj djelovanju Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) na našim prostorima. U toku agresije na BiH ovdje su bile njene brojne jedinice i operativci. Mislim da nikad iz Bosne nisu ni otišli.

Vidljivo je to od brojnih montiranih optužnica za najvažnije ličnosti odbrane RBiH, toga da je Srbija postala sigurna kuća za stotine ratnih zločinaca preko insceniranog slučaja Vučić u Potočarima 2015. Mislim da je i u slučaju prikazivanja filma koji veliča četnički pokret BIA umiješala prste - izjavio je Huseinović za Faktor.

On dodaje da nijedan njegov dokumentarni film nikada nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu niti je, govori, ikad imao kontakt sa ljudima koji vrše selekciju programa na Festivalu.

Lično, tvrdi, ne smatra to manjkavošću u dosadašnjoj autorskoj  biografiji.

- Četnički pokret je doživio rehabilitaciju u Srbiji. Upratio sam desetine igranih filmova i serija u Srbiji u kojima se veliča.

VEZANI TEKST - Šta kažu iz SFF-a nakon današnjeg prikazivanja spornog filma "Heroji Halijarda"

Film "Heroji Halijarda" oca i sina Bajića ide u pravcu da se falsifikuju historijske činjenice. Ne bi me iznanadilo da nam se narednih godina pojavi film o tome kako je ratni zločinac Ratko Mladić bio humanista. Ne zaboravite da je on od 1992. do jula 1995. komandovao ubijanjem desetina hiljada Bošnjaka… - poručio je Avdo Huseinović.

Podsjetimo, u sklopu programa SFF-a 15. augusta održan je "Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija" na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića "Heroji Halijarda" koji promoviše četništvo i prikazuje četnike kao pozitivce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.