open-navfaktor-logo
search
Povodom 1. marta
Avdo Huseinović predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko-Atentat na Bosnu“
Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović danas je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, predstavio novi dokumentarni film "Ovamo daleko – Atentat na Bosnu", o vojnoj agresiji Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.
28.02.2022. u 13:37
get url
text

Huseinović je u ponedjeljak u Sarajevu izjavio kako je ovo prvi dokumentarni film koji na osnovu relevantne dokumentacije svjedoči o vojnoj agresiji Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Podsjetio je kako će ove godine biti nekoliko premijera, a ovaj film je drugi u nizu.

Realizacija filma trajala je od 2016. do 2021. godine, a premijera će biti održana povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u utorak, 1. marta 2022. godine u Domu mladih Skenderija, u Sarajevu s početkom u 18 sati.

Film hronološki prati učešće specijalnih jedinica tadašnjih Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i Službe državne bezbjednosti Srbije u vojnim napadima na gradove i mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Huseinović je rekao kako su i ranije planirali održati premijeru, ali to nije bilo moguće zbog pandemije.

- Film je priča o vojnoj agresiji i obrađuje sve značajnije vojne operacije koje je Savezna Republika Jugoslavija, ustvari Srbija i Crna Gora, sprovodila na tlu Bosne i Hercegovine. Ovdje na ovom plakatu premijere vidjet ćete dvije fotografije – gornja fotografija simbolizira 63. padobransku brigadu iz Niša, najelitniju jedinicu vojske Jugoslavije, koja je tokom cijelog perioda agresije na našu zemlju bila prisutna i aktivno učestvovala u brojnim vojnim operacijama i više pripadnika 63. specijalne padobranske brigade iz Niša su poginuli na tlu Republike BiH i o tome donosimo ekskluzivnu priču - kazao je Huseinović.

Istakao je kako donja fotografija pokazuje pripadnike srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, jedinice koja je bila pod efektivnom kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije i ta fotografija "prikazuje ustvari prvi dan brutalne vojne agresije, a to je upad u Bijeljinu 1. aprila 1992. godine".

Huseinović je rekao kako brojne jedinice pod kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije, od jedinica Željka Ražnatovića Arkana, "Žutih osa", "Belih orlova", "Škorpiona" i brojnih drugih tokom cijelog perioda agresije na BiH su bile prisutne.

- Mnoge od njih su počinile i neke najbrutalnije zločine nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na tlu naše domovine. Ovdje posebno obrađujemo ulogu Užičkog korpusa vojske Jugoslavije i vidjet ćete na osnovu relevantnih dokumenata da su snage Užičkog korpusa vojske Jugoslavije pod komandom generala Dragoljuba Ojdanića u prvoj fazi agresije na Bosnu okupirale veći dio istočne Bosne i da su bile prisutne i tokom ’93., posebno kad se sprovodila velika vojna operacija sa ciljem okupacije srednjeg podneblja - rekao je Huseinović.

Osvrnuo se i na svjedočenja branioca Republike BiH koji su pružali "nadherojski otpor jednom takvom nadmoćnom neprijatelju".

Istakao je i kako su obrađene dvije važne vojne operacije kodnih naziva "Pancir 2" i "Pauk".

Pojasnio je kako je operacija "Pancir 2" krajem 1993. godine provedena u Sarajevu, a operacija "Pauk" u zoni odgovornosti 5. korpusa Armije BiH koja je počela u novembru 1994. godine, a trajala otprilike osam mjeseci.

Dodao je kako su u filmu predstavljeni nevjerovatni dokumenti i podaci o tome kako su pripadnici 5. korpusa Armije RBiH uspjeli u tom periodu odbraniti bihaćki okrug.

- U filmu imamo insajdere, učesnike u agresiji na RBiH, jako važni su nam beogradski novinari i istraživači - rekao je Huseinović i istakao pokojnog Dejana Anastasijevića, svjedoka u procesu protiv Vojislava Šešelja.

Dodao je kako su u filmu prikazane priče i o drugim poginulim visokim oficirima vojske Jugoslavije, jedinica Službe državne bezbjednosti Srbije, jedinica MUP-a Srbije i tome slično.

Prikazana je i priča o djelovanju avijacije vojske Jugoslavije s aerodroma Batajnica kod Beograda i Ponikve kod Užica.

- Avijacija koja je poletjela s vojnog aerodroma Batajnica kod Beograd u jesen 1992. godine, samo u jednom naletu s 11 aviona bombardovala je grad Gradačac. To je bila učestala pojava, a posebno je izražajno djelovanje avijacije vojske Jugoslavije na području Srebrenice, Žepe, slobodne višegradske teritorije, Cerske i Konjević-Polja i to prilikom su ubili na desetine civila o čemu svjedočimo u filmu - rekao je Huseinović.

Istakao je i da se u filmu "obračunavaju s terminologijom – paravojne jedinice".

- Mi apsolutno dokazujemo da to nisu bile nikakve paravojne jedinice nego da su bile jedinice koje su bile pod strogom kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije ili MUP-a Republike Srbije i o tome postoje brojni relevantni dokumenti - rekao je Huseinović.

Istakao je kako film u trajanju od 2,5 sata donosi brojne dokumente. Ipak, ostali su mnogi dokumenti i izjave koji nisu uvršteni u film, ali je plan da vremenom budu predočeni u knjigu koja će biti šire izdanje filma "Ovamo daleko – Atentat na Bosnu".

Novinar i publicista Avdo Huseinović, rođen je 25. novembra 1973. godine u Sarajevu. Godinama je saradnik poznatih časopisa u zemlji i regionu, kao i u bh. dijaspori. Kroz istraživački rad uključen je u otkrivanje i borbu za procesuiranje ratnih zločinaca, tokom genocida nad Bošnjacima 1992.-1995.

Do sada je objavio knjige: "Dželati naroda mog" (2009.), "Naser od Gazimestana do Haga i nazad" (2013), "Stazama bosanskih vitezova" (2014) i "Dan D ili slučaj Dobrovoljačka" (2017).

Autor je dokumentarnih filmova: "Vanzemaljci iznad Sarajeva" (2008), "Daleko je Tuzla" (2010), "Bosna ili smrt" (2011), "A bili su samo djeca" (2012), "Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti" (2014), "Herceg Bosna, zločin i kazna" (2015), "Operacija Sana 95.- nedovršena pobjeda" (2015), "Bošnjaci, genocid u kontinuitetu" (2016), "Prvi mart - Put u nezavisnost" (2017), "Usporeni genocid" i Ubijeni prirodnom smrću" (oba 2021).

U januaru 2022. godine predstavio je film "Postupi po naređenju – dželati u plavom" koji kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente govori o ulozi MUP-a RS-a u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.