open-navfaktor-logo
search
Nepravilnosti u JU DZKS
Avdović: Sestre i tehničari uzimaju briseve, a nisu obučeni, to moraju raditi ljekari ili stomatolozi
Na drive-in punktovima u Kantonu Sarajevo i dalje medicinske sestre, tehničari, laboranti, logopedi..., pacijentima uzimaju briseve, što se, kako nam je rečeno, krši sa Članom 2, stav 2, Aneksa III Sporazuma o poslovima koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka, po kojem to mogu raditi isključivo doktori medicine i stomatologije.
12.08.2021. u 16:13
get url
text

Zbog toga je Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo drugi put prijavila inspekciji ovu te još neke druge nepravilnosti koje se, kako oni kažu, dešavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema riječima Jasmina Avdovića, predsjednika Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, oni su se inspekciji već obraćali 31. jula, ali se ona, dodaje, oglušila na tu prijavu.

O svemu upoznali i inspekciju

- Iako nam je dva dana kasnije potvrđeno da je predmet otvoren (potpisan od strane direktora), izgleda da je na našu prijavu reakcija nadležne inspekcije izostala ili nismo obaviješteni o izvršenom nadzoru – navodi Avdović.

Iako je istina da drive-in punktovi ne postoji u trenutno važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH i drugim aktima koji definišu pružanje zdravstvene zaštite, u pitanju je ipak opis poslova koji je, kako kaže Avdović, upravo nedostatkom kategorije drive-in punktova naknadno nedvosmisleno definisan Članom 2, stav 2, Aneksa III Sporazuma o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka u JU Dom zdravlja KS.

Dodaje da JU Dom zdravlja KS ima nekoliko ''kontejnera'' u kojima se uzimaju brisevi za PCR testove na COVID-19.

- Dva, koji se nalaze na lokalitetima Saraj Polje i Vrbanja, definisani su kao drive-in punktovi, dok oni ispred Centralnog objekta OJ Ilidža, OJ Centar i drugi u KS, u kojima se također vrši uzimanje istih uzoraka za onkološke pacijente, trudnice..., iz nama nepoznatih razloga ne definišu se kao drive-in punktovi. No, bez obzira na to da li je riječ o drive-in punktu ili ne, uzimanje brisa u svim H-timovima, uključujući i kućne posjete, rade isključivo doktori medicine i stomatologije, dok medicinska sestra-tehničar (član 4. Zakona o sestrinstvu i primaljstvu FBiH 43/13), rade na vođenju potrebne medicinske dokumentacije za ovu uslugu – objašnjava Avdović.

Prema njegovim riječima, uposlenici JU Dom zdravlja KS uključujući i Sindikat zdravstva KS, u smislu člana 34. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, nisu pravili nikakve smetnje, poput reakcija na raspoređivanje zdravstvenih tehničara svih profila koji ne pripadaju sestrinstvu na poslove vođenja medicinske dokumentacije u H-timovima (drive-in i drugi kontejneri).

- To bi se smatralo nehumano prema građanima i nekolegijalno prema medicinskim sestrama-tehničarima koji bi onda bili jedini profil raspoređen na ove poslove, pa je od pojave ove usluge, na ovim poslovima stalno raspoređen i kadar koji ne pripada sestrinstvu, a to su zdravstveni tehničari svih profila i drugi (laboratorijski tehničari, fizioterapeutski tehničlari, stomatološke sestre-tehničari, zubni tehničari, protetski tehničari... – ističe Avdović.

No, problem je taj što, kako kaže Avdović, većina navedenih zdravstvenih tehničara svih profila, za razliku od onih iz oblasti sestrinstva, obrazovanjem, diplomom, ali ni licencom, nisu obučeni ni ovlašteni da uopće uzmu štapić za bris u ruke, a kamoli da vrše uzimanje briseva iz nosa ili grla. Za razliku od medicinskih sestara, tehničari, dodaje, nisu obučeni ni za uzimanje brisa rane ili površina.

- Neovisno o ovoj napomeni, Aneks III je jasan i nedvosmislen, odnosno njegovo nepoštivanje je temeljem činjenice da je potpisan od strane menadžmenta i Sindikata, vjerovatno ravno nepoštivanju Pravilnika o radu JU Dom zdravlja KS, ali i pojedinačnih ugovora o radu koje radnik zaključuje sa poslodavcem. Kako god poslodavac koji je potpisao Aneks III, ne smije kršiti odredbe ovog dokumenta uključujući i uposlenike JU Dom zdravlja KS na koje se on odnosi – kaže Avdović.

Avdović dodaje da na lokalitetu Saraj Polje doktori medicine i stomatologije samo radnim danom uzimaju briseve, dok ih u vrijeme vikenda nema.

- Vikendom su doktori osigurani samo po potrebi (u slučaju da postoji kućna posjeta u kojoj je potrebno uzeti bris), a nekada ni tada. Prošli vikend je u Saraj Polju bio raspoređen samo jedan fizioterapeutski tehničar koji ne smije uzimati briseve i to bez medicinske sestre (bio je sam). Čak i da nema doktora medicine i stomatologije, ne može jedna osoba raditi i uzimanje uzorka i vođenje potrebne dokumentacije za to, pripremanje uzoraka za slanje na KCUS i brigu o prenosivim frižiderima za to. Dr. Marouf je taj prošli vikend, na telefonski poziv iz tog kontejnera i žalbu kako nema doktora medicine i stomatologije, kratko odgovorila kako ona zna zakon i da nema potrebe da se šalje doktor. Taj fizioterapeutski tehničar je cijelu smjenu ostao sam u kontejneru, a to nije prvi put – objašnjava Avdović.

No, na drive-in punktu na Vrbanji, kako kaže Avdović, ni radnim danom nema doktora, kao ni u Novom Sarajevu.

- Na naše insistiranje kod direktora OJ JU Dom zdravlja KS, njihov najčešći odgovor je bio – "ne mogu da im naredim, oni neće." Zamišljamo neku medicinsku sestru i tehničara kako bez ikakve posljedice svom direktoru, nakon što je raspoređen u drive-in punkt, kaže da tamo neće raditi. To se od početka štrajka i pandemije nije dogodilo. S druge strane, JU Dom zdravlja KS nije učinila ništa da sankcioniše ljekare i stomatologe koji su izbjegavali da rade poslove uzimanja briseva – govori Avdović.

Ljekar mora odlučiti ko je hitan slučaj, a ne sestra

U skladu sa članom 65, stav 7, oba kolektivna ugovora koja se trenutno primjenjuju (ljekarski i kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu KS), javno-zdravstvena ustanova dužna je za vrijeme trajanja štrajka osigurati neprekidnu uslugu trijaže sa najiskusnijim doktorima medicine o čemu se, kaže Avdović, izvještava štrajkački odbor.

- U cilju izbjegavanja nesporazuma, u pitanju je trijaža za vrijeme trajanja štrajka, a ne trijaža uvjetovana epidemiološkom situacijom sa kojom ova trijaža nema nikakve zajedničke tačke. Svrha ove trijaže je da na ulazu u objekat najiskusniji doktor medicine odlučuje trijažnim postupkom o tome ko će u skladu sa sporazumom o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme trajanja štrajka i njegovim aneksima, uopće ući kao hitan pacijent u objekat po uslugu, a ne da se na svakoj pojedinačnoj kartoteci svake službe medicinske sestre "raspravljaju" sa pacijentima i one nezakonito odlučuju o tome, da li je neko hitan ili ne. Doktor medicine, najiskusniji u objektu je taj koji u skladu sa navedenim aktima, na samom ulazu u zdravstvenu ustanovu odlučuje o hitnosti, a ne medicinske sestre-tehničari i drugi zdravstveni radnici koji nisu doktori medicine – navodi Avdović.

Kaže kako je početkom pandemije JU Dom zdravlja KS već bila predmet sličnog nadzora i tada je izdato rješenje u kojem je doslovno napisano da ljekari ne smiju izbjegavati pacijente.

- Dakle, predmet traženog nadzora je:

1. Za JU Dom zdravlja KS Aneks III se skoro nikako ne poštuje i u većini kontejnera doktori medicine i stomatologije uopće ne uzimaju briseve, dok na lokalitetima gdje se oni uzimaju to ipak rade radnim danima bez vikenda (osim kućnih posjeta, a i tu se desilo prošli vikend da nije bilo doktora).
2. Za sve javno-zdravstvene ustanove, nijedna nije obezbijedila neprekidnu uslugu trijaže sa doktorom medicine (najiskusniji) kao svoju, a ne obavezu sindikata koji je organizator štrajka. Zbog toga se obraćamo nadležnim inspekcijama jer naši pokušaji da ovo riješimo sa menadžmentom i pojedinačno sa direktorima OJ JU Dom zdravlja KS nisu dali očekivani rezultat – zaključio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.