open-navfaktor-logo
search
Nakon napada
Avdović: Tražimo donošenje zakona, ako treba, ići ćemo i do Strazbura; Šarkić: Zaštitar na svakom odjelu nikuda ne vodi
Pacijent je jučer polomio inventar na kartoteci u Domu zdravlja Centar i u ambulanti u naselju Breka u Sarajevu, fizički nasrnuo na osoblje, prijetio smrću njima i njihovoj djeci, te bocom koja sadrži dezinficijens, gađao medicinsku sestru u glavu.
15.02.2023. u 19:02
get url
text
FOTO: Arhiva

- Ovo nije ništa novo i ovakve i slične stvari svakodnevno se dešavaju barem u jednoj kartoteci ordinaciji, čekaonici zdravstvenih ustanova širom BiH - naglasili iz Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo, koji su oštro osudili ovaj čin i pozvali nadležne na svim nivoima vlasti u zemlji da adekvatno reagiraju.

Svakodnevno trpe

- Zahtijevamo donošenje Zakona o napadu na radnike u zdravstvu, odnosno da tužitelj po službenoj dužnosti "goni" osobu koja je izvršila napad kao napad na službeno lice hitnim postupkom na nivou BiH ili bar FBiH. Pitanje fizičke sigurnosti i zaštite naših radnika nije ničiji hir već ustavno i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima zagarantovano pravo na život i zdravlje, i ukoliko se na ovo oglušite, mi ćemo ići i do Strazbura – naveo je Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata.

S obzirom na to da su odredbe Zakona o pravima i obavezama pacijenata i one koje su u smislu samog remećenja javnog reda i mira za ovaj problem, kako navode u Sindikatu, nedorečene i narodski rečeno mizerne, početkom 2020. Parlament Federacije BiH odobrio je inicijativu da se ovakvo ponašanje spriječi i tretira kao napad na službeno lice.

Ipak, iz nepoznatih razloga glasanje o ovom prijedlogu, kako kaže Avdović, nikad se nije desilo.

- U međuvremenu, radnici zaposleni u sistemu zdravstva svakodnevno trpe fizičke i verbalne napade, vrijedna oprema i inventar zdravstvenih ustanova se uništavaju, a počinilac ima maksimalnu kaznu od 500 KM za remećenje javnog reda i mira te ukoliko kaznu plati u roku od sedam dana, onda je to 250 maraka - dodaje Avdović.

Kaže, "kako postoje i oni koji ovakve napade opravdavaju, uz komentar kako smo sami to zaslužili jer je osoblje neljubazno, neprofesionalno te da se kod doktora vrata trebaju odmah otvarati nogom jer nam 'dajete plaću'".

- Nama niko ne daje plaće, mi ih pošteno zaradimo. Za one koji su ovakvog stave imamo pitanje. Da li znate zašto se dugo čeka na uslugu, zašto nemamo dovoljno opreme i kadra kako bi vaše čekanje bilo što kraće i da li uopće znate gdje ide vaš novac koji uplaćujete za zdravstveno osiguranje? Ne, ne znate, sugrađani, pa se raspitajte gdje je adresa na kojoj trebate to nezadovoljstvo opravdano pokazati. Ukoliko ste nezadovoljni našim radom, to možete imenom i prezimenom zvanično prijaviti - ističe Avdović.

U Sindikatu pitaju nadležne - "do kada će se čekati da medicinsko osoblje preživljava ovakve napade i trpi narušavanje mentalnog i fizičkog zdravlja koje, kako kažu, negativno utječe na radnu sposobnost i kvalitet rada"?

VEZANI TEKST - Pacijent divljao u Domu zdravlja: Razbijao inventar, prijetio smrću, medicinsku sestru gađao bocom u glavu

- Da li je zaista potrebno da po dokazanom receptu u BiH neko na kraju plati životom pa da se nadležni sjete i hitno reagiraju donoseći mjere kojima će se slične situacije u budućnosti prevenirati? Da li smo kao zakonodavna i izvršna vlast na tako niskom stepenu razvoja i svijesti uopće - pitaju u Sindikatu zdravstva KS.

Ponukani jučerašnjim nasilim događajem, i Sindikat radnika u zdravstvu KS tokom dana zatražio je od Parlamenta Federacije BiH da se odmah pristupi donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH na način da se napad na radnike u zdravstvu, koji obezbjeđuju i omogućavaju pružanje zdravstvene usluge i ometanja u obavljanju poslova njihovog radnog mjesta, propiše kao krivično djelo napada na službenu osobu.

- Prema našim saznanjima Vlada FBiH u martu prošle godine utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje i prihvatanje. Predstavnički dom Parlamenta FBiH u aprilu prošle godine prihvatio je Nacrt zakona, a to isto uradio je i Dom naroda u julu 2022. nakon čega se trebalo pristupiti javnoj raspravi i utvrđivanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH. Prema informacijama koje smo dobili, Prijedlog navedenog zakona još nije utvrđen - navode iz Sindikata radnika u zdravstvu KS.

U JU Dom zdravlja KS "izrazili su žaljenje zbog fizičkog napada na zdravstvene radnike te istakli da ovo nije ni prvi, a sigurno ni posljednji nasrtaj na medicinsko osoblje".

- Mislimo da smo kao društvo dotakli dno jer napadaš nekog ko te liječi. Bez obzira na to šta je razlog, na nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko, mora postojati nulta tolerancija, naročito kada se ono dešava u zdravstvenom sektoru - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Ističe kako su svjesni činjenica da je svaki pacijent sebi najvažniji te da ima pravo biti i nervozan kada je bolestan.

Međutim, kako kaže Šarkić, "moraju postojati kriteriji i uzusi ponašanja".

- Jučer je o svemu obaviještena i policija. Prema našim saznanjima, taj čovjek je i ranije ljudima koji rade na kartoteci porodične medicine pravio probleme. Policija je reagirala, ne znamo je li dovoljno jer smo čuli da se on i nakon dolaska policije vraćao. Ako je to istina, imamo sistemske greške - ističe Šarkić.

Rade pod pritiskom

Dodaje da problem treba zakonski riješiti na način da medicinsko osoblje dobije status službenih lica na radnom mjestu.

- Tada bismo imali i bolju zaštitu na radu. Na tome treba insistirati, a s druge strane, zbog ovakvih slučajeva, ne smijemo dozvoliti da se napravi front sa pacijentima, što bi značilo totalni mrak. Ako dođemo u poziciju da svaki odjel ima zaštitara, to nikuda ne vodi. Niti je to tehnički, niti finansijski izvodivo, a porukom više je nego ružno. Zdravstveni radnici ionako rade pod pritiskom, još treba i zaštitar da im čuva živu glavu - kazao je Šarkić.

Povodom napada na zdravstvene radnike reagiralo je i Ministarstvo zdravstva KS koje je dalo punu podršku generalnom direktoru JU Dom zdravlja KS, njegovim saradnicima i zdravstvenim radnicima, navodeći kako oni nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u KS.

- Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten. No nasilje ni u kom slučaju ne može biti odgovor. Nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće je prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama - navodi se između ostalog u saopćenju Ministarstva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.