open-navfaktor-logo
search
Muftijstvo zeničko
Azra i Sulejman Hrvić iz Tešnja vakifi godine, kupili zemljište na čijem je dijelu sagrađena imamska kuća
U Muftijstvu zeničkom danas je održan svečani prijem za istaknute vakife sa područja ovog muftiluka na kojem je dodijeljeno priznanje "Vakif godine" najistaknutijem vakifu u protekloj godini na ovom području.
13.02.2024. u 12:11
get url
text

Ovo priznanje je dodijeljeno Sulejmanu i Azri Hrvić iz Tešnja koji su kupili zemljište u džematu Vukovo, na čijem je jednom dijelu sagrađena imamska kuća, dok će ostatak zemljišta biti kultivisan.

- Hvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje je pružio meni i mojoj porodici da imamo priliku činiti ovako dobra djela. Ovom prilikom bih poručio svim muslimanima da daju, jer Allah vraća i nagrađuje - rekao je Hrvić.

FOTO: Mina

Njegova supruga Azra je istakla kako je važan segment ljudskog ponašanja na svijetu, ma koliko imućan bio, svijest o važnosti dobročinstva prema drugima.

- Treba moliti Allaha, dž.š., da nas uputi da pomoću blagodati koje nam je podario, pomažemo i ispravno postupamo. Bože zdravlja, nadamo se da ćemo u narednom periodu i više i bolje djelovati i dijeliti - rekla je Azra.    

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević je podsjetio na 13. februar 1940. godine, kada je uvakufljena Hadži Mazića kuća, te Hajdar Bajrambašić uvakufio najveću kuću u Zenici za potrebe Islamske zajednice.

- Tim povodom je Muftijstvo zeničko odredilo nagradu 'Vakif godine', u sjećanje na ovaj događaj, ali i iz potrebe da zahvalimo ljudima koji su uz Islamsku zajednicu i muslimane, te koji čine hajrate široj društvenoj zajednici. Stoga, ova nagrada koju Muftijstvo dodjeljuje na prijedloge medžlisa na našem terenu ima dvostruku ambiciju - afirmirati one koji čine dobro, te pohvaliti one koji su uz nas - kazao je muftija Dizdarević.

Muftija je ovom prilikom istakao da je ova nagrada doprinos afirmaciji ideje hizmeta Islamskoj zajednici i društvu općenito.

- Svi mi na neki način želimo dobro sebi, ali je isto tako važno da se okrenemo oko sebe i pomognemo onim institucijama i pojedincima koji zaslužuju našu pomoć. Stoga se zahvaljujem svima onima koji su okrenuti tim vrijednostima i idejama - poručio je muftija Dizdarević.

FOTO: Mina

Prijemu je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović koji je ovom prilikom podsjetio na značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.

- Mi u Islamskoj zajednici nastojimo promovisati vakuf kao ljudsku potrebu da sebe ugrade i daju za potrebe brojnih korisnika koji će živjeti nakon njih, te da ostanu u trajnom sjećanju ljudi, a sebi osiguraju džennet na budućem svijetu - rekao je Zajimović.

Podsjetio je kako su vakuf i vakifi nešto čime se Islamska zajednica i Bosna i Hercegovina mogu i trebaju ponositi.

- Zahvaljujući vakufima i ljudskoj potrebi da se čini dobro i dobrovoljno izdvaja svoj imetak nastala je kompletna islamska civilizacija, a to je ono čime se i mi u Bosni i Hercegovini ponosimo i što rado ističemo kada pronosimo ljepotu naše zemlje širom svijeta, a posebno islamskog - kazao je hafiz Zajimović.

Priznanja su ovom prilikom dodijeljena i Mujadžić Ešefu (MIZ Zenica), Bošnjaković Ismetu (MIZ Zavidovći), Skenderović Nadžiji (MIZ Žepče), Spahić Fehimu (MIZ Maglaj), Suljkić-Kavazović Fadili (MIZ Doboj) i Kopić Ibri (MIZ Teslić).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.