open-navfaktor-logo
search
Kipti u vodovodu
Azra Muzur, bivša direktorica ViK-a: Ministar Mandić po svaku cijenu želi me ostaviti bez posla
Od kako su me smjenili dolaskom na vlast, izložena sam političkom linču vladajuće šestorke, a posebno od ministra Mandića, premijera Edina Forte i Envera Hadžiahmetovića, direktora ViK-a, kojeg je postavila aktuelna vlast umjesto mene, tvrdi Muzur
26.12.2019. u 15:32
get url
text

Azra Muzur, bivša direktorica Vodovoda i kanalizacije u Sarajevu, pod velikim je političkim pritiskom jer odlazeća vlast u Kantonu Sarajevu, kako je izjavila za Faktor, "na sve načine i nezakonito želi da joj da otkaz, a sve se to radi u režiji Srđana Mandića, ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo".

-Od kako su me smjenili dolaskom na vlast, izložena sam političkom linču vladajuće šestorke, a posebno od ministra Mandića, premijera Edina Forte i Envera Hadžiahmetovića, direktora ViK-a, kojeg je postavila aktuelna vlast umjesto mene - priča Muzur i pojašnjava:

- Od moje smjene probavaju na razne načine da mi uruče otkaz. Prebrojavali su mi dane godišnjeg odmora, pa su mi prijetili otkazom jer sam navodno koristila više tri dana, a po zakonu ako tri dana ne dođeš na posao, dobiješ otkaz. Mnogo puta su me ispitivali o svemu i svačemu, pa sam im morala čitati zakone da ih upozorim da ih krše, kao i Pravilnik o radu. Ovih dana pozivaju se na etički kodeks, pa su našli da sam prekršila etički kodeks dok sam bila direktorica. Desila se greška u datumu na jednom rješenju nakon objavljenog konkursa o zapošljavanju. Ta se greška u datumu mogla odmah ispraviti i sada to pokušavaju iskoristiti da me optuže da sam prekršila etički kodeks - priča Muzur.

Ustvrdila je kako ima informaciju da su joj ipak pripremili otkaz, a koji joj spremaju uručiti poslije Nove godine, pozivajući se na kršenje etičkog kodeksa, što je, tvrdi, apslutno neprimjenjivo.

-Od kada su me smijenili, prolazim i kroz veliki medijski i politički linč jer ja neću da šutim o neistinama koje iznose na press konferencijama i raznim portalima. Ja sam im na sve neistine iznesene o mom radu odgovarala sa svog Facebooka - kaže Muzur.

Dodaje kako je u posljednjoj objavi komentarisala kada se ministar Mandić fotografisao pored kanalizacionih cijevi i rekao: "Evo vidite iz čega građani Sarajeva piju vodu".

-Ovo je bio jedini način da odgovorim na neistine koje su o meni plasirali u javnosti. Uz to su neistine govorili i o mojim saradnicima u vrijeme dok sam bila direktorica. I protiv njih neopravdano i nezakonito provode politički linč i provode neke disciplinske postupke. Oni dovode neke svoje ljude u ViK-u, kao što je rukovodilac pravne službe koji dolazi iz Zenice i koji intezivno radi na disciplinskim postupcima protiv svih kojima namjeravaju dati otkaz. Ministar Mandić doveo je i neke svoje konsultante iz političkih partija Naroda i Pravde, Naše stranke...

Kada su me smjenili sa direktorske pozicije, prošlo je više od mjesec i nisu mi dali ugovor o radu. Kada je došlo do obračuna plaća, nisu znali šta će, pa su mi za dva i po mjeseca dali tri ugovora o radu i svaki put su me prebacivali na drugo radno mjesto i sada obavljam posao u ViK-u koji sam radila prije 20 godina. Direktor ViK-a Hadžiahmetović slijepo izvršava naredbe ministra Mandića, iako ga često upozoravam da krši zakon, ali on se ne osvrće na to  - zaključuje Azra Muzur.

Faktor je kontaktirao ministra Mandića u vezi s navodima bivše direktorice ViK-a i sadašnje uposlenice tog preduzeća, ali do objave ovog teksta on se nije javio na telefon. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.