open-navfaktor-logo
search
Hrvatski sabor
Bačić: Za HDZ Hrvatske nema dilema o ocjeni genocida u Srebrenici, izjava Milanovića je neoprezna
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić komentarisao je posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u vezi sa genocidom u Srebrenici. 
07.12.2021. u 14:52
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović: Inzkova odluka nije opravdana, nije svaki genocid isti, Dodik nije najveći problem u BiH

- Držim da je svaki genocid jednak, tim više ukoliko je utvrđen i potvrđen odlukama međunarodnih sudova.

Tu smo apsolutno jasni mi u HDZ-u, to je moj lični stav, da se ne može dijeliti nivo zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava. 

Rekao sam da osuđujem i mi u HDZ-u osuđujemo genocid koji se dogodio i tu nema apsolutno nikakve dileme o ocjeni genocida u Srebrenici - kazao je Bačić i dodao da je Milanovićeva izjava bila neoprezna te da ne želi komentarisati podršku čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. 

VEZANI TEKST - Milanović ne odustaje: Baščaršija pokušava od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest

Podsjetimo, Milanović je posljednjih dana govorio kako postoje genocidi i genocidi.

- Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Židovima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča da je svaka žrtva ista, ni govora - rekao je Milanović.

Zaključio je da smatra kako je Srebrenici genocid, ali smatra i da se "onda za neke teže zločine mora izmisliti neko novo ime".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.