open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka Njemačke
Baerbock govorila, Vučić slušao: Moramo se suprotstaviti akcijama protiv integriteta i suvereniteta BiH
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock istakla je da narodi na Zapadnom Balkanu dobro razumiju šta znači rat i da je zbog toga važno očuvati mir u regionu, javlja Anadolu Agency.  
11.03.2022. u 16:53
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt s Baerbock: Njemačka će se suprotstaviti onima koji podrivaju BiH, EU je jedini pravi put

Ona je u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem govorila o zemljama Balkana u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu i rekla da ljudi na Balkanu znaju kako je dragocijen mir i da se svi moraju suprotstaviti mišljenju da se nasilno mogu mijenjati granice u Evropi.

Kako je rekla, potreban je vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine i sastanak predstavnika vlasti dvije strane kako bi se preduzeli koraci ka obavezujućem dogovoru.

Govoreći o regionu, Baerbock je dodala da se svi moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jer to može da destabilizuje region.

- Moramo se suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima suprotstavljenim protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, jer je to ugrožavanje mira u cijelom regionu - rekla je Baerbock.

Ona je rekla da ova njemačka vlada želi da bude prisutna u regionu i da će imati specijalnog izaslanika, koji će biti njene "oči i uši" na Zapadnom Balkanu, kao i da Njemačka želi Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana u EU-u, ali da se za to mora pridržavati zadataka na evropskom putu.

Ona je rekla da rat u Ukrajini nisu birale ni Srbija, ni Njemačka, već predsjednik Rusije Vladimir Putin, a da su mir i sloboda zajedničke vrijednosti i da onaj ko ih dijeli, sada ne može stajati po strani, te istakla da je u Njemačkoj primjećeno glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji kojom je osuđena agresija Rusije.

VEZANI TEKST - Baerbock: Izbori u BiH moraju biti u oktobru, Njemačka neće dozvoliti ugrožavanje mira

Na pitanje da li će se distancirati od Putina, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pitao od čega Srbija treba da se distancira i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini, čiji teritorijalni integritet poštuje i smatra napad na suverenu zemlju nedopustivim.

- Nismo to radili jer nekoga volimo ili ne volimo, već jer su to norme međunarodnog javnog prava - rekao je Vučić i dodao da od početka sukoba nije imao nikakve lične kontakte sa ruskim zvaničnicima.

Vučić je rekao i da je Njemačka ključni politički partner Srbije, te istakao da je sa Baerbock razgovarao o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i regionu.

Kako je istakao, po pitanju BiH rekao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet te zemlje i entitet Republika Srpska unutar BiH, a da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, i pored različitih stavova o tome da li je Kosovo nezavisno ili nije, sa Baerbock su se saglasili da probleme dvije strane treba da rješavaju dijalogom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.