open-navfaktor-logo
search
Naivan stav
Baerbock upire prstom u opasan utjecaj Moskve, zašto Konaković smatra da Rusija ne radi ništa posebno u BiH
- Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije - jedna je od poruka njemačke ministrice vanjskih poslova Annalena Baerbock tokom posjete Bosni i Hercegovini.
06.03.2024. u 20:20
get url
text

VEZANI TEKST - Baerbock: Ako primimo BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana u EU, u Evropi više neće biti sivih zona

Za razliku od Baerbock, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je bio neočekivano blag kada je u pitanju ruski faktor u našoj zemlji.

- Rusija u BiH osim gasa koji uvozimo, ne radi ništa posebno. Oni čekaju i skupljaju frustaracije ljudi i pretvaraju ih u svoj interes - rekao je Konaković.

Izjavu državnog ministra treba gledati i u kontekstu posljednjih dešavanja kako u BiH, tako i u svijetu.

Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik bio je na tradicionalnom raportu kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, Moskva sve bolje stoji u Ukrajini, jača njena pozicija na geoplitičkoj karti svijeta. A Balkan je uvijek bio posebno važan Kremlju, još je carska Rusija imala cilj izaći na toplo more, odnosno na Jadran.

- Rusija se konsolidovala u Ukrajini, imaju inicijativu, proizvode više naoružanja od cijele Evropske unije... Rusi su gnjevni zbog odnosa Zapada tokom agresije na Ukrajinu, normalno da će se htjeti osvetiti SAD-u i NATO-u na Balkanu, odnosno BiH. Posljedično, jačat će i srpska politika, bit će agresivnija.

Rusija donedavno je bila samo protiv ulaska BiH u NATO, sada im i intregracija u EU smeta, kosi se s njihovim interesima u ovom dijelu Evrope. Zato je diletantski, ali i opasno relativizirati utjecaj Rusije u BiH. Ministar vanjskih poslova je valjda posljednja osoba u državi koja smije to i pomisliti, a ne kazati - objašnjava za Faktor Jahja Muhasilović, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) i vanjskopolitički ekspert.   

Upravo je pred njemačkom ministricom Konaković trebao adresirati problem koji BiH ima s Rusijom.

- Rusi marširaju RS-om, a Konaković ne uspijeva artikulisati interese BiH i njene crvene linije - ističe Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.