open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Berlina
Baerbock upozorava : RS intenzivira kurs na otcjepljenju od BiH, ne smije se gubiti vrijeme na Balkanu
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock smatra da se mora ubrzati tempo u raspravi o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Ona smatra da više ne treba gubiti vrijeme.
02.07.2022. u 09:31
get url
text

Baerbock se nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon, sa kojom se sastala u Berlinu, još jednom izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU.

- Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički. Ne smije postojati niša na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti - rekla je Annalena Baerbock, prenosi dw.com.

Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs Republike Srpske na otcjepljenju od države u cjelini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.