open-navfaktor-logo
search
Uobičajena praksa
Bajpas zbog različite dinamike prihoda i rashoda: Ministarstvo finansija objasnilo zašto se FBiH zadužila za 430 miliona KM
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, preciznije Ministarstvo finansija konačno se oglasilo i pokušalo objasniti zašto je na samo jednoj sjednici, održanoj 27. februara, donesena odluka o zaduživanju ovog entiteta za ukupno 430 miliona KM.
06.03.2024. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici zahtijevaju: Vlada FBiH mora položiti račun građanima zašto se zadužuje još 430 miliona KM

U prva dva mjeseca 2024. godine FBiH je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 794 miliona maraka, a istovremeno isplatila 1,096 milijardi KM obaveza iz prethodne godine što ukazuje da je dosadašnjim odgovornim odnosom prema javnom dugu iz svojih vlastitih izvora i bez zaduženja isplatila više od 300 miliona KM obaveza, saopćilo je Ministarstvo.

- Kao i ranijih godina, tako su i u budžetu FBiH za 2024. planirani prihodi od kratkoročnog zaduživanja u ukupnom iznosu od 360 miliona KM. U okviru ovog iznosa planirani su i kratkoročni prihodi u iznosu od 260 miliona maraka koji se također planiraju otplatiti tokom 2024. godine, ukoliko bi se planirano zaduženje i realiziralo.

Uzimajući u obzir da u 2024. godini na naplatu dospijeva 100 miliona KM trezorskih zapisa emitiranih 2023. godine, u budžetu FBiH za 2024. godinu planirani su prihodi od izdanja trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM, a u identičnom iznosu 360 miliona su također planirane otplate po osnovu trezorskih zapisa. Navedeno znači da će na kraju 2024. godine stanje duga po osnovu trezorskih zapisa ostati nepromijenjeno i da će iznositi 100 miliona KM, koliko je i iznosilo na kraju 2023. godine - ističu iz Ministarstva finansija FBiH.

Prema tome, odluke o zaduženju putem trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 360 miliona KM su bile nužne isključivo kako bi se Federalnom ministarstvu finansija dala ovlaštenja za provedbu planiranih aukcija i ispunili planovi utvrđeni budžetom FBiH za 2024. godinu.

Uzimajući u obzir trenutnu rezervu likvidnosti budžeta, te projekcije dinamike ostvarenja planiranih prihoda, očekujemo da će aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu do 200 miliona KM biti otkazane, kao što je to bio slučaj i prethodne godine.

- Želimo naglasiti da se sve operacije zaduživanja FBiH provode transparentno, da su sve aukcije vrijednosnih papira FBiH javne, i da na njima mogu učestvovati sve pravne i fizičke osobe, kako domaće tako i strane. 

Na kraju, u godini u kojoj dospijeva rekordna otplata duga u iznosu više 1,4 milijardi KM, samo odgovorno i racionalno upravljanje javnim finansijama koje provode Ministarstvo finansija FBiH i Vlada FBiH osiguravaju sigurnost isplate socijalnih davanja i finansiranje kapitalnih projekata što je primarni cilj Vlade FBiH. 

Zanimljivo da je objašnjenje o potezima Vlade FBiH stiglo i iz Vijeća ministara, i to prije nego iz samog federalnog ministarstva?! Naime, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, na svom Facebook profilu stavio se u ulogu advokata Vlade FBiH.

- S pozicije zamjenika ministra finansija i trezora BiH, podržavam donesene odluke Vlade FBiH o zaduženjima FBiH putem emisije obveznica FBiH i emisije trezorskih zapisa FBiH.

Ista praksa je korištena i ranije, što možemo vidjeti i iz prethodnih budžeta, kao i iz odluka koje je potpisao bivši premijer FBiH u iznosu od 410 miliona KM.

U pitanju su kratkorčne emisije trezorskih zapisa koje imaju za cilj servisiranje tekućih obaveza i koje služe kao bajpas zbog različite dinamike prihoda i rashoda. Ko se imalo razumije u finansije može vidjeti da to nisu nikakva nova zaduženja koja nas zadužuju za generaciju u budućnosti kako se pokušava prenijeti u medijima, nego da će 84 posto "zaduženja" ili 360 miliona KM biti vraćeno u roku od godine dana, a gotovo pola u naredna tri mjeseca.

Donošenjem ovih odluka se omogućava uravnotežen pristup efikasnom i odgovornom upravljanju javnim finansijama FBiH, a koje odražavaju posvećenost stabilnosti i prosperitetu FBiH - napisao je Hasanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.