open-navfaktor-logo
search
Muftiluk zenički
Bajram-namaz prvi put klanjan i u prostoru Islamskog centra Zenica
Muftija Dizdarević je muslimanima širom svijeta, a posebno Bošnjacima, poželio i više mudrosti pa da sve stvari i pojave u životu vide onakvim kakve one zaista i jesu.
AUTOR: Fena
16.06.2024. u 09:36
get url
text
Bajram-namaz u Zenici
Bajram-namaz u Zenici
FOTO: Fena
Centralna svečanost povodom obilježavanja ovogodišnjeg Kurban-bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je jutros u u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajramsku hutbu govorio te predvodio klanjanje bajram-namaza muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević.
Bajram namaz ove se godine, osim u Sultan Ahmedovoj džamiji te na platou ispred spomen-obilježja "Kameni spavač", prvi put klanjao i u prostoru nedavno otvorenog Islamskog centra Medžlisa Islamske zajednice Zenica, koji čini dio kompleksa oko Sultan Ahemdove džamije u tom gradu.
Muftija Dizdarević u govoru je naglasio kako je poziv muslimanima, "preko našeg praoca Ibrahima a.s.", bio poziv za obavljanje hadža, odnosno poziv svome Gospodaru.
U danima Bajrama, dodao je, ne smijemo zaboraviti one koji pate zbog bijede, gladi te najteže nesreće - rata, koja je također izazvana ljudskom pohlepom.
- Osobito onih ratova koji vode silni nad nemoćnima, kao što je onaj u Gazi. U Gazi i nema rata - tamo je pokolj, genocid, kao najgori od svih zločina. Molimo Allaha da podari uputu onima neupućenim, zdravlje onima koji su bolesni, imetak zahvalnome, osvijesti zalutale i opterećene, ohrabri neodlučne i posustale... - kazao je Dizdarević.
Muslimanima širom svijeta, a posebno Bošnjacima, poželio je i više mudrosti pa da sve stvari i pojave u životu vide onakvim kakve one zaista i jesu, a ne "kakvim nam ih naša neukost i naši dušmani prikazuju", jer čvrsto vjeruje da čovjek sve prepoznaje srcem, a ne okom.
Muslimani, naglasio je, trebaju biti svjesni blagodati te biti zahvalni, jer je "nezahvalnost bolest koju treba liječiti" da bi čovjek živio zdravo.
Ponovno je zahvalio svima koji su se odazvali te pružili podršku od sebe za završetak i izgradnju Islamskog centra u Zenici te izrazio nadu kako će njihov i trun dobra biti viđen na danu odluke.
Tradicionalno bajramsko čestitanje i prijem za pripadnike javnog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona bit će održano danas u devet sati u prostorijama Medžlisu IZ Zenica, u 21 sat će biti izveden i Bajramski koncert na Trgu Alija Izetbegović, na kojem će se predstaviti Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili.
Sutra će biti ealizovana i akcija prikupljanja kurbanskih kožica po džematima Muftiluka zeničkog te podjela kurbanskog mesa onima koji su uplatili kurbane u medrese.
Trećeg dana Bajrama planirana je podjela bajramskih paketića za djecu koja su smještena u vrtiću PPU "Lastavica" Zenica, zatim JU Dom - porodica Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja te korisnicima Udruženja "Dlan" Zenica, kao i bajramska posjeta delegacija Muftiluka zeničkog i MIZ Zenica Kazneno-poravnom zavodu Zenica.
Četvrtog dana Bajrama predviđena je posjeta starim licima u JU Dom za stara lica i Dom penzionera sa stacionarnom ZDK, kao i bajramski prijem u Islamskom centru "Sultan Ahmed" Zenica te bajramska zabava za djecu na Kamberovića polju - "Radost bajrama".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.