open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Bajram-namaz se klanja u 12 džamija na području Medžlisa Banja Luka, centralna svečanost u Ferhadiji
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiz Muamer ef. Okanović kaže da Ramazanski bajram odiše posebnim ambijentom duhovnosti kojom vjerničko srce, osnaženo plemenitošću i skrušenošću prema Uzvišenom Bogu, dijeli radost i sreću sa porodicom, rodbinom i prijateljima.
20.04.2023. u 19:53
get url
text

- Bivajući krunom pregalaštva ka samoostvarenju od Boga povjerenih potencijala, Ramazanski bajram oslikava duhovno stanje vjernika koji, kušajući plodove ibadeta, osjeća ljepotu imana – istakao je za Fenu ef. Okanović.

Kako je kazao, na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, bajram-namaz klanjat će se u 12 džamija, a centralna bajramska svečanost bit će upriličena u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadija), gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović.

- Nakon glačanja srčanih odaja kroz intenziviranje posta, druženje s Kur'anom, iskazivanjem dobročinstva i namazom, vjernik se raduje Bajramu čistoćom i ukrašenošću svog doma, kao i oblačenjem najljepšeg odijela kojim svjedoči poslaničku oporuku gdje se navodi da Bog voli ljepotu – naglasio je.

Po njegovim riječima, u toku mjeseca ramazana na području Banje Luke, vjernici su imali priliku prisustvovati teravih-namazima, učenju mukabela, noćnim namazima, kao i zajedničkim iftarskim soframa, koje su ostavile poseban pečat i trag.

- Također, obilježavanjem 27. noći, kao vidom vrhunca ramazana, muslimani Banje Luke skrušeno su Allaha Svemilosnog za Bereket molili, a centralnom manifestacijom u Ferhat-pašinoj džamiji, na kojoj je vaz kazivao muftija banjalučki  Nusret ef. Abdibegović, Medžlis Banja Luka je nastavio tradiciju baštinjenja duhovnosti kroz prigodne ibadete i sadržaje – istaknuo je.

Ramazanski perivoji ljepota zasigurno će, kaže ef. Okanović, ostati upamćeni kroz hizmet volontera koji su i ovog ramazana dijelili iftare i ramazanske lepine na vrata džematlija, kao i aktivnih vakifa koji su na svaki način plemenite aktivnosti na području Banje Luke pomagali i podsticali.

- Među tim aktivnostima, svakako su i iftari za banjalučke studente, koji su se kroz iftarsku sofru, dodatno osnažili čineći ramazanski ambijent Banje Luke potpunijim i ljepšim. Osjećajući radost zbog nastupanja dana Bajrama, vjernici će iskazati dodatni stepen pažnje, blagosti i dobročinstva prema porodici, rodbini i prijateljima, dok će bajramska sofra biti neizostavnim dijelom jačanja duha porodičnosti i ambijenta spokoja, koji vjernički prostrana prsa krasi – naglasio je za Fenu ef. Okanović.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 21. aprila. Sabah-namaz za područje Medžlisa Banja Luka će se klanjati u 5.20 sati, a bajram-namaz u 6.36 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.