open-navfaktor-logo
search
Kurban-bajram
Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhat-pašinoj džamiji: Radost dijelimo s porodicom, komšijama, da koračamo u bolje sutra
Ismail ef. Smajlović je istakao da su radosni što je i javnost zainteresovana da se bajramska radost širi i da se ta poruka snage i kvalitetnijeg života pronosi dalje.
AUTOR: Anadolija
16.06.2024. u 07:57
get url
text
Bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji
Bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji
FOTO: Anadolija
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, javlja Anadolija.
Muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović čestitao je Bajram svim muslimanima.
Ismail ef. Smajlović
FOTO: Anadolija
- Iz Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci je upućena bajramska poruka danas da smisao i značaj žrtve u islamu znači jačanje ljudskih kvaliteta i doprinos društvu za kvalitetniji život u ovom svijetu. Tako da, svi sadržaji Bajrama koje muslimani prakticiraju u ovim danima imaju za smisao da se podijeli ta radost sa svojim okruženjem, porodicom, komšijama, saradnicima i da zajednički jače koračaju u svoje bolje sutra - rekao je muftija banjalučki.
Istakao je da su radosni što je i javnost zainteresovana da se bajramska radost širi i da se ta poruka snage i kvalitetnijeg života pronosi dalje.
Među vjernicima koji su danas klanjali bajram-namaz je i Kerim Ašić iz Banja Luke koji rekao je da je malo ljudi, jer su otišli u inostranstvo.
- Poštujte se ljudi, samo radite, gledajte svoja posla, pustite ono kako se ko zove, kom se Bogu moli i šta je po vjeri - rekao je on.
Dodao da se to u Evropi malo gleda, ali "smo mi to stavili na prvo mjesto".
Bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji
FOTO: Anadolija
- Iz Sarajeva sam, poslovno sam ovdje i malo je teško Bajram provesti daleko od porodice i najdražih, ali oduševljen sam ovim džematom ovdje u Banjoj Luci i Bajram je najljepši praznik - rekao je Amar Bjelonja.
Nasko Halilović takođe živi u Sarajevu, a rođen je u Banjoj Luci.
- Jutros sam maksuz došao da klanjam bajram-namaz i da posjetim mezare roditelja, prijatelja - rekao je Halilović.
Dodao je da mu je drago što su se mnogobrojni vjernici okupili danas u Ferhat-pašinoj džamiji, kao i što su džamije u Banja Luci obnovljene.
- Proslavit ćemo današnji Bajram u krugu porodice, prijatelja i komšija, na općepoznat način uz bajramski ručak i prinošenje žrtve za Kurban-bajram - rekao je Sandi Šehić upućujući poruke mira i suživota.
Ferhat-pašina džamija
FOTO: Anadolija
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.