open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno
Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji
 Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici klanjanjem bajram namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban-bajram.
28.06.2023. u 08:22
get url
text

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Srebrenica održana je tradicionalno u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Pored Bijele džamije bajram namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

FOTO: AA

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica je u bajramskoj hutbi u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike, poručio da Kurban bajram simbolizuje žrtvu.

- Neka kurban bude naš zalog za dobro i oprost kod uzvišenog Allaha dž. š. Bitno je zajedništvo i sloga, pogotovo u mjestu gdje mi živimo, u Srebrenici gdje smo se vratili, uradili i žrtvovali mnogo - rekao je Damir ef. Peštalić koji je poručio:

- Bajramskom radošću oplemenimo naše porodice. U ovim danima posebnu težinu ima lijepa riječ i molim vas da niko od naših starijih, samih, i nemoćnih u ovim danima ne bude sam.

Damir ef. Peštalić je uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku riječima "Bajram šerif mubarek olsun".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.