open-navfaktor-logo
search
Pravila CIK-a
Bajramović će morati u zatvor nakon presude, gubi mandat u Parlamentu FBiH, on kaže da se ne osjeća krivim
Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je federalni zastupnik Halil Bajramović (NiP) osuđen na tri godine zatvora zbog "obmane pri davanju kredita" a prema presudi Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Bajramović u razgovoru za Faktor tvrdi da još ni on, ni njegovi advokati nisu dobili presudu.
25.12.2023. u 11:34
get url
text
Halil Bajramović
Halil Bajramović

VEZANI TEKST - Federalni zastupnik Halil Bajramović iz NiP-a osuđen na tri godine zatvora zbog obmane pri davanju kredita

Dodaje kako se ne osjeća se krivim.

U junu prošle godine Kantonalni sud u Bihaću objavio je prvostepenu presudu kojom je predsjednik NiP-a u Unsko-sanskom kantonu Halil Bajramović proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita.

- Nisam dobio presudu, niti su je dobili moji advokati. To je 100 posto tačno. Kako bih se mogao smatrati krivim ako me niko nije obavijestio da sam nekoga oštetio? Ako su tadašnji direktori Hypo Leasinga, koji ne postoji već 10 i više godina, svjedočili na sudu u moju korist da ih nikada nisam oštetio ni za jednu KM, i da taj zahtjev oni popunjavaju, te da to u Hypo Leasingu ne znači ništa, ključno je bilo da li imam biznis koji može vratiti kredit, a imao sam, te da li imam hipoteku koja to garantuje, a imao sam - govori Bajramović i dodaje:

- Uzeo sam kredit na 10 godina sa 10 posto kamate, nakon tri godine kamate su pale, pa sam putem svog drugog biznisa i drugih planova vratio kredit u cijelosti, sa svim pripadajućim kamatama i troškovima. Kako bih se osjećao krivim za nešto za što nisam odgovoran?

Dodaje kako postoje identične presude na Sudu BiH.

- Imamo identične presude na Sudu BiH, gdje postoji šteta od 650.000 KM za NLB Leasing. Taj dokazani prevarant je osuđen uvjetnom kaznom. Ja nisam nikoga prevario i ne postoji šteta za Leasing. Ako postoji, neka mi sud ukaže na svaku jednu KM štete, ja ću platiti oštećenom 100 KM, znači stotinu puta više - govori Bajramović.

VEZANI TEKST - Nakon šamaranja u liftu: Iako je najavio Konaković, NiP nije sankcionisao Bajramovića

Upitali smo ga da li nakon presude Vrhovnog suda FBiH ostaje bez mandata u Parlamentu FBiH.

- Prema pravilima Centralne izborne komisije BiH (CIK-a) za više od šest mjeseci osude gubi se mandat, što im je vjerovatno bio i cilj u najvećem dijelu. Ali to mi je manji problem. Bio sam poprilično glasan za moju Krajinu i žao mi je zbog toga što su mi sad ruke vezane da se borim za ovaj zapostavljeni dio BiH, ali sada se moram posvetiti mojoj maloj Leyni, Hallyu, Daliji i Sabini - kazao je Bajramović.

Izborni zakon kaže da mandat prestaje izabranom članu organa vlasti danom pravosnažnosti presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.