open-navfaktor-logo
search
Mržnja
Bajramsko jutro u neumskom naselju Rabrani: Uz mesdžid osvanuli prijeteći grafiti, s mesdžida skinuta zastava
Vjernicima u neumskom naselju Rabrani bajramsku radost jutros je pomutio grafit kojeg su nepoznate osobe ispisale na objektu uz tamošnji mesdžid.
09.07.2022. u 14:26
get url
text

Na zgradi starog mekteba sprejem je napisano HVO, a na drugom objektu, u neposrednoj blizini, napisano je slovo "U". S mesžida je skinuta i odnesena zastava Islamske zajednice koja se tradicionalno ističe prilikom svih vjerskih praznika, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Džematlije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin koji ima za cilj prijetnju, zastrašivanje i izazivanje nacionalne mržnje.

Bajram-namazu u Rabranima je prisustvovalo oko 40 osoba od kojih se gotovo polovina njih nalazi na ljetovanju u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi u Neumu iz koje su im kazali da će njihove ekipe izaći na mjesto događaja i napraviti uviđaj, dodaje se.

- Neće nas ovo pokolebati u našim odlučnim namjerama da gradimo, unaprjeđujemo i razvijamo naš vjerski život. Od policijskih organa očekujem da što prije pronađu počinitelje, a od načelnika Neuma, koji bi trebao biti načelnik svih građana u Neumu, pa i Bošnjaka u Rabranima, da dođe i posjeti ih. To bi bila gesta odgovornog političkog nositelja lokalne vlasti. Kao muftija pozivam ga da što skorije zajedno posjetimo ovo mjesto - izjavio je u vezi s incidentom u Rabranima mostarski muftija Salem ef. Dedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.